RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil du bli skuespiller?

Sist oppdatert:
Mange har en drøm om å bli skuespiller, men veien er lang og hard. Her kan du få noen tips om hvordan du kan komme litt nærmere målet.

Folk & Film AS er et av Norges største castingbyråer, og ledes av Mette Holme Nielsen og Betten Vaager. De har funnet skuespillere til filmer som Jeg er Dina og Salmer fra kjøkkenet, og TV-serier som Fox Grønland og Vazelina Hjulekalender. I tillegg har de castet for internasjonale filmer som James Bond og The thirteenth warrior.

Castingbyråer
For å finne riktig skuespiller til rollen, holder castingbyråer en audition. Det kan holdes en åpen audition hvor folk i riktig alder blir hentet inn via annonsering eller lignende. Men som regel gjøres et utvalg blant de rundt 6000 personene som står i Folk & Films arkiv. Utvalget gjøres ved at de leser manus eller, hvis det er reklamefilm, ser på soryboardet, i tillegg til å forhøre seg med regissøren.

- På selve prøvefilmingen blir man som oftest prøvd i en situasjon lik noe av det man skal gjøre i selve filmen. Ofte tas man inn to og to og spiller scenen eller situasjonen som skal gjøres i den endelige filmen, sier Nielsen og Vaager.

Audition
For å skille seg ut på en audition, anbefaler Nielsen og Vaager å forsøke å være seg selv.

- Være seriøs og høre etter på hva man blir bedt om å gjøre og forsøke å være tilstede i situasjonen man blir bedt om å være i. Film handler mye om tilstedeværelse og det å tørre å gå inn i uvante situasjoner, sier de.

Det er gjerne mellom ti og tretti som blir innkalt til en audition, men i forbindelse med hovedroller i spillefilmer kan flere hundre prøvespille for en rolle.

Få erfaring
Det er regissøren som har ansvaret for hvem som får rollen, men Folk & Film er eksperter på feltet, og kan gi råd og si hva de mener om valget. En god regissør lytter til fagpersoner før det tas en avgjørelse.

Nielsen og Vaagers tips til ungdom som ønsker å bli skuespillere, er å skaffe seg erfaring:

- Meld deg på teatergrupper eller teatersport. Skal man bli en god skuespiller, krever det trening akkurat som hvis du vil bli en god fotballspiller. Har man et virkelig ønske om å bli skuespiller så bør interessen stikke dypere enn bare det å bli kjent. Det finnes teatergrupper for barn og unge, og gymnas og folkehøyskoler med teaterlinje. Gymnas med revyer er også et sted man kan få øve seg på det å være skuespiller. De fleste av de som blir valgt ut til prøvefilminger her har allerede som ungdom lang erfaring, sier de.

Å være skuespiller
Jasmin Aasland, kjent fra Borettslaget og Ca Lykkelig, visste allerede i fem-seks-årsalderen at hun ville spille skuespill, men hun bestemte seg først da hun var 16 år, og begynte på Revyskolen på Skarnes.

Sin første skuespillerjobb var som åtte-åring, og hun spilte dyrehandleren i Folk og røvere i Kardemommeby.

- Det jeg husker best fra det, var at jeg ble kjempesur fordi jeg ikke fikk hovedrollen, altså Tante Sofie, sier Aasland.

Den første ordentlige jobben hennes var i Ca Lykkelig på TV 2, og syntes det var både spennende og uvirkelig.

- Jeg syntes det var veldig rart at jeg var den som fikk jobben, det fantes jo så mange andre som hadde søkt, sier hun.

Aaslands tips til ungdom som ønsker å bli skuespillere, er å ikke gi opp.

- Ikke mist motet hvis du får nei, man skal få flere nei enn ja, sånn er det bare! Men gir man ikke opp, og heller ikke mister troen på seg selv, kan man fort bli overrasket over hvor fint livet kan være, og at standhaftighet faktisk av og til lønner seg, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere