*Nettavisen* Nyheter.

Vil du fange et slikt øyeblikk?

Sommeren er høysesong for torden - og det blir det fantastiske bilder av.

Det kan se ut til at det atter en gang blir en værmessig ustabil sommer. Det regner, blåser og skinner om hverandre, noe som gjør det vanskelig å planlegge i forhold til utendørs fotografi.

Men en type utendørs fotografi som uansett aldri kan planlegges, er kanskje den mest fascinerende av dem alle: Fotografering av lyn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fotografering av lyn er omtrent som fotografering av fyrverkeri, bare enda litt vanskeligere. Med fyrverkeri kan man ofte klare å finne ut hvor og når det slår til neste gang, men dette er nærmest umulig når det gjelder lyn. Selvfølgelig kan man følge med på værmeldingen og få en viss ide om når det blir storm, men nøyaktig tid og sted er umulig å vite.

Enklest i mørket
Aller enklest er det å fotografere lyn når det er mørkt. Dette kan naturligvis by på visse problemer her til lands ettersom det på denne årstiden kun er mørkt i noen få timer i løpet av døgnet, eller ikke i det hele tatt.

Fotografering av lyn på dagtid kan gi eksponeringsproblemer, ettersom det krever en temmelig lang lukkertid for å få fanget lynet på film/minnebrikke. Det er ikke dermed sagt at du ikke skal gi det et forsøk om den perfekte stormen dukker opp mens det fortsatt er dagslys, men her er det ekstra viktig at eksponeringen er rett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Innstillinger
Det beste kameraet ved fotografering av lyn er speilrefleks. En speilrefleks har flere muligheter for manuelle innstillinger enn kompakte kameraer, og du vil trenge dem. Still kameraet på et stativ, eller et veldig stødig underlag. Bruk liten blenderåpning, for å få så mye som mulig av motivet i fokus. Sett fokus til uendelig (ofte merket med et fjellsymbol).

Lukkertiden bør være lang, dette fordi det som sagt er umulig å forutsi nøyaktig når det skal lyne, så det beste er å åpne lukkeren og vente. Det aller beste er nok å bruke bulb-funksjonen. Da holder lukkeren seg åpen så lenge du holder lukkerknappen inne.

For å unngå overeksponering kan du holde noe svart over linsa da det ikke lyner, og så fjerne det med en gang lynet setter i gang. Nøyaktig hvor lang lukkertid du trenger, finner du ut ved å eksperimentere.

Som alltid når man fotograferer ved bruk av lange lukkertider, kan det lønne seg å bruke en form for fjernutløser. Slik unngår du at kameraet beveger på seg når du trykker ned lukkerknappen. En løsning kan være å bruke selvutløser, om kameraet har dette. Ved bruk av selvutløser kan du dog ikke bruke bulb-funksjonen, men må stille inn lukkertiden på forhånd.

Husk også å slå av blitzen. Denne har ingen funksjon ved fotografering av lyn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Komposisjon
Som sagt vil det være vanskelig å vite nøyaktig hvor lynet vil vise seg. Når du skal komponere bildet, kan det derfor være lurt å peke kameraet i den retningen du så det forrige lynet.

Legg forøvrig litt jobb i komposisjonen av bildet. Inkluder andre objekter av interesse i tillegg til lynet, eksempelvis et landskap eller bylandskap. Lynet kan være hovedelementet i bildet, eller kun et element som bidrar til å gjøre motivet mer dramatisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lynvett
Vanlig "lynvett" gjelder selvfølgelig også ved fotografering av lyn. Hold deg unna trær, vann og store åpne sletter. Aller helst bør du fotografere innenfra eller under noe med tak. Sistnevnte også for å beskytte utstyret, ettersom lyn ofte oppstår i følge med regn.

Øvelse gjør mester
Lynet har fascinert menneskene i alle tider, og bilder av dette merkelige elektriske fenomenet slutter aldri å imponere. Lynbilder krever mye tålmodighet, men øvelse vil gjøre mester. Og dette er den aller beste årstiden å øve seg på, sommeren er nemlig høytid for storm.

Så neste gang himmelen buldrer og lyser opp i alle retninger, istedenfor å forbanne været opp og ned, finn frem kameraet og forsøk deg på noen virkelig spektakulære bilder!

Les flere fototips her.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.