Vil du se ut slik om 30 år?

Foto: (Kreftforeningen)

Se hva solskader gjør med huden din.

31.07.09 15:35

(SIDE2): - Vi støtter kreftsaken, og derfor stiller jeg også opp på dette bildet, forteller Natalie Bjørnsvik (14).

Side2 møtte fotballjenta på Kreftforeningens stand under Norway Cup i Oslo. Publikum ble avbildet, og bildet ble deretter manipulert, for å vise hvordan man ser ut med solskader om 30 år. Til alles skrekk og gru.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden nå!

- Bruker alltid solkrem
- Jeg vil heller være blek enn å få masse rynker og flekker. Du kan få kreft av å sole deg, så jeg bruker alltid solkrem. Det er viktig. Jeg bruker som regel solfaktor mellom 15 og 25, fortsetter Natalie.

Venninnen Kari Olsta (14) er helt enig.

- Jeg bruker alltid solkrem, men jeg har jo lyst til å bli litt brun også da, så litt soling blir det.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: (Kreftforeningen)

- Overdriv ikke!
- Vårt budskap er å nyte solen, men vise solvett, forteller Ole Alexander Oppdalshei til Side2.

Oppdalshei er avdelingssjef i Kreftforeningen, og har vært å finne på Norway Cup den siste uken. 40-åringen er opptatt av at vi soler oss med vett.

- Det er viktig å bruke solkrem når du skal være ute over lengre tid. Mange liker å sole seg, og vi trenger absolutt litt sol av og til, men det viktigste er å være forsiktig. Mange får faktisk den solen de trenger bare ved å være litt ute over tid, forklarer Oppdalshei.

Han legger til.

- Unngå å bli solbrent. Mange har flekker og rynker som resultat av for mye soling. Det er aldri for sent å vise sunt solvett. Overdriv ikke!, er mitt beste råd.

Foto: (Kreftforeningen)

Her er de viktigste solvettreglene ifølge www.solvett.no:

1. Ta pauser fra solen - unngå å bli solbrent

Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for solskader og hudkreft. Det kan også fremskynde rynker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15

Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig - en håndfull krem til en kropp.

4. Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft

Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.