*Nettavisen* Nyheter.

Vil du skifte navn?

Siden loven om personnavn ble endret har det aldri vært enklere å bytte navn, og kallenavnet ditt kan nå bli ditt fornavn.

01.02.05 17:21

Er du litt misfornøyd med navnet ditt, vil du heller hete Tutta, Toppen eller Bjørnern? Da er det godt mulig du kan få ditt ønske innfridd.

I januar 2003 ble loven om personnavn endret.

Registrerte fornavn ev. nyskapning av fornavn kan fritt velges som nytt fornavn med mindre det kan bli til vesentlig ulempe for vedkommende (gjelder først og fremst mindreårige barn) eller andre sterke grunner tilsier det. Ulemperegelen eller andre sterke grunner skal bare anvendes i helt ekstraordinære tilfeller. Melding om navn som overhodet ikke har navns karakter, er et eksempel på dette, skriver folkeregisteret.

- Tidligere var loven slik at man kunne ikke bytte til et navn som er til byrde for barnet, er man da voksen , kan det være vanskelig å hevde at man kan bli mobbet, sier navnforsker Botolv Helleland til side2.no

Tidligere var det lettere for folkeregisteret å si nei til ønsker om nye fornavn, nå må de altså ha en god grunn.

Mange rare henvendelser
Derfor blir det mange rare henvendelser.

Veiledningen hos likningskontoret kan fortelle det ringer flere inn nå som lurer på om de kan bruke kallenavnet sitt som fornavn.

Men det har ikke blitt utarbeidet noen form for oversikt over hvor mange som har skiftet navn i år i forhold til i fjor.

Rådgiver hos statistisk sentralbyrå, Jørgen Ouren forklarer at det å bytte navn alltid har vært enkelt, men nå er det enda enklere.

- Et godt eksempel på dette er jo Espen Thoresen Hværsaagod sier Ouren til side2.no

Flere navn
Ouren tror mye av trenden ligger i at vi gjerne vil ha flere navn.

- Når søsteren og broren din har hvert sitt mellomnavn så kan man jo få lyst på et selv også, sier Ouren.

Og det er sikkert mange navn å velge blant.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.