RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil få slutt på grisefylla

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)
Sist oppdatert:
Inspirert av et svensk prosjekt ønsker byrådet i Oslo å endre nordmenns drikkevaner.

Det er det svenske STAD-prosjektet som er inspirasjonen for byrådets nye tiltak «Skjenkevett». Prosjektet har fått ned voldsbruken i Sverige med hele 30 prosent, og byrådet henter nå inspirasjon fra svenskene til å kunne få til lignende resultater i Oslo.

- Byrådet er nå i gang med en norsk variant av det svenske STAD-prosjektet hvor vi ønsker å redusere overskjenking og skjenking av mindreårige, sier Byråd for eldre og sosiale tjenester, Anniken Hauglie, til Nettavisen.

- Dette er et samarbeid med Oslo kommune, Oslo-politiet, Helsedirektoratet og utelivsbransjen, forklarer Hauglie.

Nordmenns drikkevaner
- Kommunen har tidligere mottatt kritikk for ikke å inndra nok skjenkebevillinger, men vi må basere oss på rapporter fra politiet som ofte ikke har vært gode nok, noe også politiet tar selvkritikk for, sier Hauglie.

Dette sammen med mer målrettede skjenkekontroller er noe av det som skal bedres med det nye tiltaket. Likevel mener byråden at nordmenns drikkevaner er det store problemet.

- Vi tenker at mye av utfordringen i Oslo er at folk selv drikker for mye, sier hun.

- Drikker for å bli fulle
Hun får støtte fra engelske Dave Ellis, som er daglig leder ved nyåpnede Brighton Pub i Oslo.

- Nordmenn drikker for å bli fulle. På grunn av de store avgiftene på alkohol i Norge, tror jeg at folk virkelig slipper seg løs når de går ut i helgene, sier Ellis.

Ellis kritiserer også stengetidene i Oslo.

- Problemet i Norge er at man ikke gjør noen forskjell på barer, restauranter og nattklubber. Alle har de samme stengetidene. Hadde man gjort litt forskjell på stengetidene ville man kunne kontrollere litt mer hvordan folk møtes. Men når alt stenger klokken tre møtes alle på gatene klokken tre og da kan det fort bli problemer, sier Ellis, som selv har opplevd lite bråk på sin pub.

Uendrede skjenketider
Til tross for at en studie gjort av sirus.no viser at endringer i skjenketider påvirker tallet av voldstilfeller, sier Hauglie til Nettavisen at det ikke blir aktuelt å endre skjenketidene i Oslo med det første.

- Vi har ulike skjenketider i Oslo avhengig av om stedene ligger i boligområder eller ikke, og alkoholloven har klare bestemmelser på at man ikke kan ha lenger åpent enn til klokken tre i byen. Jeg tror ikke det er så stor stemning for å endre noe på dette, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere