*Nettavisen* Nyheter.

Vil få staten til å ta tannlegeregningen din

TANNSTRID: Tannhelse og de høye kostnadene ved å gå til tannlegen, blir en av de store debattene på Venstres landsmøte til helgen. Foto: Istock

Fylkeslag vil ha gratis tannlege for nordmenn, men Venstre-topp mener tiden ikke er moden for det.

09.03.19 10:25

HELL (Nettavisen): Fredag startet Venstres landsmøte på Hell i Stjørdal, og der er en av stridssakene nordmenns tannhelse.

Slik det er i dag så må de fleste betale i dyre dommer for å gå til tannlegen, og Møre og Romsdal Venstre mener det nå er på tide at også tannhelse blir en del av Folketrygden, på lik linje med annen helsebehandling med egenandel.

- Det vi foreslår er en offentlig finansiert tannhelsetjeneste i hele livsløpet, sier fylkesleder Ragnhild Helseth i Møre og Romsdal Venstre til Nettavisen.

«God tannhelse er viktig. Munnhule og tenner er en del av kroppen. I dag fungerer det slik at personer med god økonomi, kan foreta dyre inngrep som kan heve livskvaliteten. Personer med lav inntekt har ikke denne muligheten. Venstre vil ha offentlig finansiert tannhelsetjeneste i hele livsløpet. Det innføres egenandelsordning slik som i den øvrige helsetjenesten», skriver fylkeslaget i forslaget som skal behandles av landsmøtet.

- Er en del av kroppen

Helseth mener det er viktig at Venstre nå tar debatten om tannhelse.

- Det vi ønsker først og fremst er å ha oppmerksomhet rundt det med tannhelse, og at det enda tydeligere kommer fram. Det er en del av kroppen, og at vi da får en diskusjon rundt tannhelse og betingelsene rundt det å få hjelp til behandling, sier hun, og påpeker:

- Det er ulikt hvordan man bruker tannlegen. Det kan både ha en sosial årsak, og en økonomisk årsak utover det helsemessige.

Klikk på bildet for å forstørre.

LIKESTILLES: Fylkesleder Ragnhild Helseth i Møre og Romsdal Venstre mener tannhelsen må likestilles med andre helsetjenester.  Foto: Privat

- Men forslaget vil jo koste utrolig mye penger?

- Vi ser at vi må ta en diskusjon om prioritering. Alt i politikk handler om det å prioritere. Forslaget er vedtatt på fylkesårsmøtet vårt, men vi er nødt til å prioritere noen grupper, sier Helseth, som selv altså er skeptisk til å gi gratis tannlege til alle i denne omgang.

- Vi kan ikke gi gratis tannlege flatt utover, det blir en for stor økonomisk belastning. Jeg klarer ikke å argumentere selv for det, sier hun.

- Alle har et forhold til det

Hun mener rusavhengige og eldre må prioriteres først, i tillegg til personer med svak økonomi - med en gradering i forhold til økonomi.

- Hvis det blir billigere for de som i dag unngår tannlege på grunn av økonomi, så kan det forebygge flere skader og dermed også minske kostnadene på tannbehandling, sier Helseth.

Fylkeslederen tror det kan bli en heftig debatt om dette på landsmøtet.

- Dette engasjerer, for alle har et forhold til tenner og har en mening. Sånn sett er det en interessant debatt, og så er det en diskusjon om hva det offentlige helsevesenet skal kunne gape over, sier hun.

- Egenandel på 10.000

Også Viken Venstre har sendt inn et forslag til landsmøtet om tannhelse. De ønsker at det settes et tredje egenandelstak på tannhelse, og at det innføres ordninger for lavlønnede som gjør at de kan refundere deler av egenandelen.

Fakta

Redaksjonskomiteens forslag:

Men redaksjonskomiteen på Venstres landsmøte, vil ikke gå for fullt frislipp nå:

«Utvide og videreutvikle den offentlige tannhelsetjenesten der flere grupper innlemmes i den offentlige tannhelsetjenesten, og på sikt gjøre tannhelse til en del av folketrygden», står det i deres innstilling til landsmøtet.

Redaksjonskomiteen foreslår at det innføres et egenandelstak på 10.000 kroner, og at staten dekker en prosentvis andel av kostnadene til tannbehandling over det for de som ikke har råd til å gå til tannlegen.

Grimstad: - Tiden er ikke moden

Venstres helsepolitiske talsperson, Carl Erik Grimstad, mener det rett og slett er for tidlig at tannbehandling blir en del av Folketrygden.

- Tiden er ikke helt moden for det, og heller ikke statsbudsjettet. Jeg er tilhenger av å fremme forslag som er innen rekkevidde, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE MODEN: Venstres helsepolitiske talsperson, Carl-Erik Grimstad, mener tiden ikke er moden for gratis tannlege til alle på lik linje med andre helsetjenester.

Han tror likevel at gratis tannlege for alle vil komme om noen år:

- Kostnadene ved en tannlegereform blir billigere for hvert år, for nå kommer snart fluor-generasjonen inn for fullt, og da er det ikke så mange hull å hente. Så om noen år vil full tannhelsetjeneste under Folketrygden være innen rekkevidde, jeg er helt sikker på at det kommer.

Grimstad sier det viktigste nå er at flere utsatte grupper får hjelp.

- Det er i samsvar med Granavolden-erklæringen, å utvide skjermingsordningen. Det betyr at vi plukker ut sårbare grupper eller innfører et egenandelstak, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Viktigst med rusavhengige

Grimstad mener Venstre må prioritere rusavhengige først.

- Dette er en veldig sårbar gruppe, og tannhelse er en veldig sosial markør. Du ser det med en gang, og det vil bety ekstremt mye for rusavhengige. Skal du tilbake i et nytt liv som rusfri, og du kommer med to tannstubber, så er det ikke greit å få jobb, sier han, som nå ser fram til å ta debatten om tannhelse på helgens landsmøte.

- Vi har lenge snakket i Venstre om å gjøre noe med tannhelsetjenesten, så jeg er glad for at det kommer opp på landsmøtet, sier Grimstad.

Se videointervju med Trine Skei Grande før landsmøtet:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag