Gå til sidens hovedinnhold

Vil fengsle Krekar i åtte uker

Mullah Krekar ble onsdag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Najmuddin Faraj Ahmad, alias mulla Krekar, ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13.

Krekar ankom retten litt over klokken 13 og gjorde en hilsen med tommelen opp i retning av tilhørerbenken. Et stort presseoppbud fulgte forhandlingene. Han tok plass ved siden av sin forsvarer Arvid Sjødin.

Nekter straffskyld
Klokken 13.10 ble retten satt. Krekar ble spurt om han var gjort kjent med siktelsen, og han svarte bekreftende på det. Krekar nektet straffskyld.

Sjødin ba ham forklare hva som er foranledningen til svarene han ga på Paltalk.com, de angivelige truslene som er grunnlaget for siktelsen.

Krekar forklarte at han pleier å svare på spørsmål på dette nettforumet. Krekars oppfatning av saken er at PSTs siktelse mot ham bare er bruddstykker og spredte sitater.

Sier han ikke kom med trusler
- I talen du holdt 24. mars, har du truet noen der? spurte Sjødin etter at Krekar hadde redegjort for hvordan han svarer på spørsmål på nettforumet.

- Nei, det var ikke trusler. Det var svar på et spørsmål, svarte Krekar.

Dommeren ville vite hva Krekar har sagt vedrørende nordmenn på Paltalk.com, der han ifølge PST har snakket om å drepe nordmenn.

Krekars oppfatning er at han bare har svart på spørsmål han har fått på internett og at han ikke har truet noen.

Krekar skal ha opplyst at han har fått cirka 30 spørsmål over internett, men avviser at han på noen måte har oppfordret til vold.

I retten onsdag ble det lest opp fra utskriften av Krekars svar, der det spørres om det vil skade Krekars sak dersom noen tar nordmenn til fange. I sitt svar på internett skal Krekar ha svart at dette ikke vil skade hans sak.

Sier kampområdet er Irak
Krekar mener derimot at dette er hypotetiske spørsmål og holdt fast ved at han ikke har oppfordret til vold.

Sjødin spurte Krekar om han har oppfordret noen til å sende selvmordsbombere til Europa. Krekar avviste dette og sa at kampområdet er irakisk Kurdistan.

Han viste også til sharialoven om at muslimer som får trygghet i Europa, plikter å gi trygghet tilbake.

Krekar er begjært varetektsfengslet for et tidsrom av åtte uker, og påtalemyndigheten har begrunnet fengslingsbegjæringen med at Krekar er mistenkt for en alvorlig forbrytelse. Det andre grunnlaget er henvisningen til siktelsen som nå er tatt ut som gjelder nye forhold.

Her mener påtalemyndigheten varetekt er påkrevet for å hindre en ny straffbar handling.

Krekar har sagt at han kan kan unngå å bruke telefon eller internett en periode om han blir løslatt.

Forsvarer Arvid Sjødin ba om løslatelse mot pålegg om at han ikke skal bruke internett.

Dommeren vil avsi sin kjennelsen senere i dag.

«Gjentakelsesfare»
Fengslingsmøtet fant sted 23 timer etter at Krekar ble pågrepet av PST, med bistand fra Oslo politidistrikt, i sitt hjem på Tøyen i Oslo. Der har han bodd på hemmelig adresse.

Pågripelsen skjedde på bakgrunn av at Krekar mandag ble dømt til fem års fengsel for trusler og som følge av nye terrortrusler. PST mener det er «nærliggende fare for gjentakelser av nye straffbare handlinger».

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer