RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(EPA/SCANPIX)

Vil finne årsaken til dødfødsel

Sist oppdatert:
Hvert år dør mellom 180 og 240 barn i mors liv i Norge. Nå vil forskerne vite hvorfor.

(SIDE2): Alle kvinner som måtte føde et dødt barn mellom 1990 og 2003 på Ullevål sykehus eller Akershus universitetssykehus inviteres til å delta i undersøkelsen, skriver Aftenposten fredag.

Flere årsaker
Forskere ved disse sykehusene ønsker nå å komme nærmere årsaken til at dette skjer. De ønsker også å se på konsekvensene for kvinnenes helse og hvordan dette påvirker familiens videre liv.

Blodpropp i morkaken er ofte en av årsakene til at barnet dør i mors liv. Slike propper er også en fare for mor. Forskerne ved Kvinnesenteret er spesielt opptatt av å undersøke blodet til kvinnene, og fokuserer både på arvelige årsaker og gener, samt om det er andre faktorer som får blodet til å levre seg.

Undersøkelsen går også utover det å oppleve en dødfødsel. Man vil også se på hvordan de som tror det er noe galt eller kommer inn for å føde et dødt barn blir tatt imot.

Det kan være mange årsaker til at barn dør i mors liv. Den hyppigste årsaken er at barnet ikke får nok næring fra morkaken.

Føder på naturlig måte
Blodpropp er en grunn til dette. Andre årsaker er toksoplasmose eller svangerskapsforgiftning. Ved enkelte tilfeller dør barnet helt uforklarlig uten at man vet hvorfor det skjer.

Dersom fosteret dør i mors liv, må kvinnen fremdeles føde. De aller fleste dødfødsler skjer på normal måte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere