RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil finne sexdyret i deg

Foto: Asle Bentzen (TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
- Målet med stykket er å vise folk det stygge dyret i oss, og tenke «det er meg», sier instruktør Lars Erik Holter om ett av vårens stykker på DNS.

(SIDE2:) Tittelen «Våre foreldres seksuelle nevroser» bærer bud om tøffe trefninger mellom generasjonene. I dette stykket blir trefningene usedvanlig tøffe.

Bråvåkner som kvinne
Stykket handler om Dora, en ung kvinne som har vært dopet ned siden før puberteten. Når hun endelig er ferdig med medisineringen får hun en brå og sjokkartet oppvåkning - hun er blitt en kvinne, med en kvinnes kropp, følelsesliv og seksualitet.

Dora står frem som et fullstendig ubeskrevet blad, og foreldrenes holdninger står i sterk kontrast til Doras himmelropende naivitet.

- Hun oppfører seg som et barn, og er svært naiv. Hun har ikke erfart de stygge sidene ved menneskene, og ser heller ikke på disse sidene som stygge. Blant annet tar hun sin mor og far på fersken i en trekant sammen med en annen mann, og lurer på hvorfor de ikke har gjort slik med henne også. Det så jo ut som de hadde det fint, forklarer instruktør Lars Erik Holter.

Avskyr seksualitet
De freudianske og angstfylte intrigene står i kø i dette stykket, som har premiere på Lille Scene på Den Nationale Scene kvinnedagen, 8. mars.

- Det er en freudiansk side. Ettersom Dora har vært medisinert igjennom hele puberteten er virkelig hennes seksualitet undertrykket, sier Holter.

- Vi mennesker går rundt og skammer oss over vår seksualitet. Vi avskyr oss selv, og er raske med å dømme andre, sier HOlter, som ikke har helt oversikt over hvilke nevroser foreldrene til Dora sliter med.

- Vi skal bruke åtte uker på prøver, så vi vet mer om hva det blir om noen uker. Men slik det ser ut i dag: når barn kommer til puberteten endres barnet til noe vi avskyr ved oss selv. Derfor forteller vi ikke alt om seksualitet til barna, men lar dem finne ut noe på egen hånd, sier Holter.

- Sex er helt nødvendig for at vi skal leve. Likevel har vi problemer med seksualiteten, sier han.

Skal finne dyret
Det har han ambisjoner om å endre på. Målet med det kontroversielle stykket er å endre oppfatningen til publikum.

- Hvis vi klarer å vise folk det stygge dyret i oss, og få folk til å tenke «det er meg», og samtidig gå hjem uten å skamme seg over det - da har vi klart det, sier den ambisiøse instruktøren med et skjevt smil, og legger til at det ikke blir noen eksplisitte sexscener.

Hvem er normal?
Ellen Birgitte Johannessen har fått den utfordrende jobben med å tolke hovedkarakteren Dora.

- Jeg har ikke helt oversikten over nevrosene, så jeg er spent på hva instruktøren har å si om dem, sier Johannessen til Nettavisen.

30-åringen ser frem til å spille Dora, og beskriver rollefiguren som et ubeskrevet blad, som omverdens fordommer og oppfatninger måles opp mot.

- Det handler om normalitet. Men hvem som er normal er ikke godt å si, sier Johannessen.

Moderne form
Formen på stykket skal også bli moderne. Sterile og rene kulisser skal skape kontrast til stykkets helsvarte innhold, og skuespillerne skal i stor grad bidra til å skape kulissene i form av sprittusj på whiteboards.

- Det blir mye av dyret inne i oss, og det blir mye møkk. Derfor skal vi ha sterile kulisser som gir inntrykk av renhet, med flere håndvasker og hvite flater. Stoffet er innmari svart, og vi gjør det mer tilgjengelig med lyse og rene kulisser, sier Lars Erik Holter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere