RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil fjerne alle Facebook-bilder

Foto: Faksimile (Facebook)
Sist oppdatert:
Ber om at de endres til tegneseriefigurer.

(SIDE2:) I disse dager endres en rekke profilbilder på nettsamfunnet Facebook til tegneseriefigurer. Budskapet er at det skal stoppe vold mot barn.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Budskapet, og statusoppdateringer, lyder som følger:

«Jeg har byttet profilbildet mitt til en tegneseriefigur som betydde noe for meg da jeg var mindre, og håper andre også vil gjøre det samme. Innen Mandag (6 Des) burde det ikke være menneske ansikter som profilbilder, men en invasjon av barndomsminner! Dette er en kampanje for å stoppe vold mot barn! Jeg deltar - gjør du?»

Informasjonskoordinator Ingeborg Vea ved Voksne for Barn mener det er fint med oppmerksomhet rundt voldt mot barn.

- Det kan gjøre at det blir lettere å snakke om det når temaet er på manges lepper. Det kan gjøre ting enklere for dem som er redd for stigmatisering. Når andre snakker om at dette skjer kan det også ha en funksjon på dem som ikke blir utsatt for vold hjemme – ved at det er viktig å se og bry oss om de rundt oss, sier Vea.

7 slag til jul
Voksne for Barn har sin egen kampanje i disse dager hvor målet er å samle inn penger til informasjonsmateriell for barn som blir utsatt for fysisk eller psykisk vold, og for voksne som ser eller kjenner til barn som blir slått.

- Vi har en kampanje som heter «7 slag til jul». Det er fordi det ikke er alle som ønsker seg syv slag til jul, ikke når det er pappa som slår, sier Vea.

Organisasjonen ønsker fokus på barn som opplever vold hjemme, og mener budskapet er spesielt viktig i jula.

- 20.000 vokser opp med grov vold hjemme, og mange vet ikke hvem de kan snakke med og hvordan de kan be om hjelp. Mange er også redde for å be om hjelp fordi de opplever trusler og vold – noen kan få høre at «dette må du ikke si noe om», og noen opplever deretter drapstrusler, sier Vea.

- Det er viktig at barn sier det til noen hvis de opplever vold, og vet hvem de kan snakke med. Vold er et stigmatisert tema. Det er mye skam knyttet til det, og mange barn ønsker ikke røpe den store «familiehemmeligheten». Vårt budskap er at det er lov å sladre om vold. Til de voksne vil vi lage eget informasjonsmatriell om mistanke. Hvis de mistenker at et barn blir slått så er det ikke lett å vite hva man skal gjøre. Det er viktig å melde fra til barnevernet, og bry seg, alternativet kan være fatalt.

Store mørketall
Vea påpeker at tallet på 20.000 er vanskelig å vite nøyaktig, hun understreker at det er store mørketall.

- Det er vanskelig å anslå et nøyaktig tall, vi tror nok det er store mørketall. Grov vold omfatter ikke psykisk vold. Tar du med det kan du i hvert fall legge på en null til, og da snakker vi om grov kjefting - det skjer ikke fysisk vold uten psykisk vold.

- Også mor slår
I kampanjen er det fokus på at far slår, men Vea understreker at det kun er fordi de måtte velge fokus.

- Vi har valgt å ha fokus på fedre som slår i kampanjen, men vi vet at også mange mødre slår. Den groveste volden utføres uansett av menn. Men selvfølgelig er det mange kvinner som slår og vi ønsker ikke å stigmatisere fedrene.

Voksne for barn synes temaet om vold er spesielt viktig i julen fordi det knyttes så mange forventninger til desembermåneden.

- Vold er ille uansett. Men det er ekstra mange forventninger knyttet til jul, man skal ha det utrolig koselig og fint sammen. Det skaper mange bilder i hodet og i tillegg er det er plakater i hele byen og julepakker. Men for mange handler julen om å overleve, og mange bruker julen til å tørke oppkast etter de voksne. De er kanskje de eneste hjemme hos seg som er edru, og må ta vare på søsken, og opplever hele jula som vanskelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere