*Nettavisen* Nyheter.

Vil fjerne foreldelsesfristen for voldtekt

Regjeringen vil fjerne foreldelsesfristen for seksuelle overgrep og voldtekt av barn.

11.02.13 08:30

Mandag sender regjeringen ut på høring et forslag om å fjerne foreldelsesfristen for drap og seksuelle overgrep mot barn.

Høringsnotatet inneholder også en rekke andre forslag som skal gi sterkere strafferettslig vern mot seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner.

- Det skal være mulig å sette punktum i straffesaker når lang tid har gått. Men for de aller groveste forbrytelsene, kan ikke punktum settes før lovbryteren er straffet - uansett hvor lang tid -om er gått siden forbrytelsen fant sted, uttaler justis- og beredskapsminister Grete Faremo i en pressemelding mandag morgen.

Skal gjelde flere forhold
I dag regnes foreldelsesfristen for saker om seksulle omgang med barn og saker om kjønnslemlestelse fra den dagen fornærmede fyller 18 år. Regjeringen foreslår å utvide denne ordningen til å også gjelde flere straffbare handlinger mot barn og unge.

- Med disse forslagene vil vi sikre at alle som blir utsatt for seksuelle overgrep som barn, får muligheten til å få straffeforfulgt sin sak, sier Faremo.

Regjeringen foreslår også at gjerningsbeskrivelsen i voldtekstbestemmelsen endres, for å sikre at alle tilfeller av ufrivillig seksuell omgang omfattes av straffeloven.

- Med dette forslaget følger vi opp et viktig punkt i regjeringens handlingsplan mot voldtekt, sier Faremo.

Strenger stalking-straff
I høringsforslaget foreslås det i tilegg nye straffebud mot personforfølgelse, såkalt «stalking», for å sikre at straffelovgivningen i tilstrekkelig grad reflekterer alvorlighetsgraden av slike handlinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.