I ett år har Representantordningsutvalget evaluert de økonomiske godene som følger med det å være stortingsrepresentant, og deres endelige rapport legges fram i morgen.

Allerede før rapporten er blitt lagt fram forteller Bjørnar Moxnes til NRK Dagsnytt at Rødt mener ordningen med etterlønn for avgåtte stortingsrepresentanter er for raus og bør skrotes.

– Vi mener at de som har vært på Stortinget kan gå på Nav som alle andre hvis de da enten ikke tar gjenvalg eller ikke blir gjenvalgt til Stortinget, at vi skal ha lignende ordninger som de som gjelder for arbeidstakere flest.

Les mer: Dette skriver avisene om politikk mandag 30. januar

– Gode grunner

I dag er ordningen slik at avgåtte stortingsrepresentanter har mulighet til å få utbetalt to tredels lønn opptil tolv måneder etter at de har mistet plassen på Stortinget. En vanlig arbeidstaker har oppsigelsestid med rett på lønn, ofte i tre måneder.

Stortingsrepresentant for Senterpartiet Nils Bjørke mener det er gode grunner til at det er sånn.

– Jeg tror det er naturlig at det er ei etterlønnsordning. Du vet jo ikke om du blir valgt inn igjen i neste runde, og det er jo viktig for at de skal kunne konsentrere seg om stortingsarbeidet så lenge de sitter, sier han til Dagsnytt.

Stortingsrepresentant Masoud Gharakani vil ikke konkludere før rapporten legges fram i morgen.

– Det som er viktig er jo at vi har rettferdige ordninger, og ikke minst at det er ordninger som ikke er til å misforstås, slik at de kan enkelt kontrolleres, sier han til Dagsnytt.

Les mer: Follobanen: Vy iverksetter plan B – gjenåpning fortsatt i det blå