RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil følge med Nokia

Sist oppdatert:
Fire norske mobilbrukere har opplevd at batteriet har eksplodert. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil ikke gripe inn, men følger Nokia med argusøyne.

Ifølge Nokia har det skjedd 40 tilfeller der batteriene på Nokia-telefoner har eksplodert. Samtlige skal være med uoriginale batterier, men det er nærmest umulig å skille kopiene fra originale Nokia-batterier.

Kan nekte salg
- Vi er ikke ukjent med problemet. Det har vært fire slike hendelser i Norge som vi kjenner til. Alle disse har vært såkalt uoriginale batterier, sier fagansvarlig Hans Lie i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Lie har ansvaret for elektrisk utstyr i direktoratet.

Formelt har direktoratet anledning til å nekte produktene solgt i Norge, men da må det bli et langt større problem enn det er i dag.

- Fire tilfeller er ikke akkurat mye. For at vi skal kunne gjøre noe må det være av stor samfunnsmessig betydning. Per i dag ser vi det ikke slik, sier Lie.

Like batterier
Tirsdag offentliggjorde det belgiske forbrukerombudet en test som viste at halvparten av batteriene som var kjøpt hos autoriserte Nokia-forhandlere var eksplosjonsfarlige. Nokia avviser blankt at det er snakk om original-batterier, men måtte til slutt innrømme at det ikke er mulig å skille batteriene fra hverandre.

- Dette er et stort problem for oss, og det er et stort problem for forbrukerne, sa informasjonssjef Michael Smirnoff i Nokia til Forbruker-rapporten.

Hans Lie i direktoratet sier batteriproblemet har vært diskutert i EU og han er sikker på at den nye testen fra Belgia vil bli fingransket. Først da kan det tas stilling til om det skal innføres noen form for salgsrestriksjon.

- Det kan settes krav til at alle batterier skal ha tilstrekkelig sikring. Men det må gjøres i hele EU. Vi kan ikke gjøre dette i Norge, da vil det bryte med den frie konkurransen, sier Lie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere