RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil fly jorda rundt på solenergi

Foto: DENIS BALIBOUSE (Reuters)
Sist oppdatert:
Flyets fire motorer henter sin kraft fra 12.000 solceller. Målet er fly jorda rundt.

Er solcelleflyet Solar Impulse HB-SIA framtidas luftfartøy? Denne uken var farkosten igjen på vingene som en test før det som etter planen skal bli verdens første jorda-rundt-reise med et solenergidrevet fly i 2012.

Testpilot Markus Scherdel fra Tyskland kom seg helskinnet ned etter nok en prøvetur mandag. Den varte i tre timer. Solar Impulse-flyet har 12.000 solceller bygget inn i vingene. Vingespennet er på 63,4 meter, det samme som på en Airbus A340. De fire elektriske motorene tar flyet gjennom lufta, og flykroppen er laget av svært lette materialer i karbonfiber. Flyets vekt er omtrent som en vanlig familiebil.

Video: Solar Impulse.I juni er flyet en av hovedattraksjonene under det internasjonale flyshowet i Paris, ifølge nettstedet Solarimpulse.com . Det blir første gang et vanlig publikum for ta prototypen nærmere i øyensyn, og de vil også få se flyet i lufta - så sant været tillater det.

Solar Impulse HB-SIA er det første flyet som er laget for å fly natt og dag uten at det trengs påfyll av drivstoff og uten CO2-utslipp. Et 400 kilo stort lithumbatteri lades opp når flyet er i lufta på dagtid og gir energien som gjør at ferden kan fortsette når mørket faller på. I fjor ble det gjennomført en vellykket testflyging som varte i 26 timer. Arbeidet med å lage prototypen har tatt tatt sju år.

Se video av solenergiflyet her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere