Gå til sidens hovedinnhold

Vil fly jorda rundt på solenergi

Flyets fire motorer henter sin kraft fra 12.000 solceller. Målet er fly jorda rundt.

Er solcelleflyet Solar Impulse HB-SIA framtidas luftfartøy? Denne uken var farkosten igjen på vingene som en test før det som etter planen skal bli verdens første jorda-rundt-reise med et solenergidrevet fly i 2012.

Testpilot Markus Scherdel fra Tyskland kom seg helskinnet ned etter nok en prøvetur mandag. Den varte i tre timer. Solar Impulse-flyet har 12.000 solceller bygget inn i vingene. Vingespennet er på 63,4 meter, det samme som på en Airbus A340. De fire elektriske motorene tar flyet gjennom lufta, og flykroppen er laget av svært lette materialer i karbonfiber. Flyets vekt er omtrent som en vanlig familiebil.

Video: Solar Impulse.

HTML EMBED
embedNAvideo("VMo4pRTJF8rJyGGBShjNrw", false)

I juni er flyet en av hovedattraksjonene under det internasjonale flyshowet i Paris, ifølge nettstedet Solarimpulse.com . Det blir første gang et vanlig publikum for ta prototypen nærmere i øyensyn, og de vil også få se flyet i lufta - så sant været tillater det.

Solar Impulse HB-SIA er det første flyet som er laget for å fly natt og dag uten at det trengs påfyll av drivstoff og uten CO2-utslipp. Et 400 kilo stort lithumbatteri lades opp når flyet er i lufta på dagtid og gir energien som gjør at ferden kan fortsette når mørket faller på. I fjor ble det gjennomført en vellykket testflyging som varte i 26 timer. Arbeidet med å lage prototypen har tatt tatt sju år.

Se video av solenergiflyet her:

HTML EMBED
embedNAvideo("XdR46W5zsz4wP6-z5Qxc9A", false)
Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken