*Nettavisen* Nyheter.

Vil følge med Nokia

Fire norske mobilbrukere har opplevd at batteriet har eksplodert. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil ikke gripe inn, men følger Nokia med argusøyne.

19.11.03 13:40

Ifølge Nokia har det skjedd 40 tilfeller der batteriene på Nokia-telefoner har eksplodert. Samtlige skal være med uoriginale batterier, men det er nærmest umulig å skille kopiene fra originale Nokia-batterier.

Kan nekte salg
- Vi er ikke ukjent med problemet. Det har vært fire slike hendelser i Norge som vi kjenner til. Alle disse har vært såkalt uoriginale batterier, sier fagansvarlig Hans Lie i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Lie har ansvaret for elektrisk utstyr i direktoratet.

Formelt har direktoratet anledning til å nekte produktene solgt i Norge, men da må det bli et langt større problem enn det er i dag.

- Fire tilfeller er ikke akkurat mye. For at vi skal kunne gjøre noe må det være av stor samfunnsmessig betydning. Per i dag ser vi det ikke slik, sier Lie.

Like batterier
Tirsdag offentliggjorde det belgiske forbrukerombudet en test som viste at halvparten av batteriene som var kjøpt hos autoriserte Nokia-forhandlere var eksplosjonsfarlige. Nokia avviser blankt at det er snakk om original-batterier, men måtte til slutt innrømme at det ikke er mulig å skille batteriene fra hverandre.

- Dette er et stort problem for oss, og det er et stort problem for forbrukerne, sa informasjonssjef Michael Smirnoff i Nokia til Forbruker-rapporten.

Hans Lie i direktoratet sier batteriproblemet har vært diskutert i EU og han er sikker på at den nye testen fra Belgia vil bli fingransket. Først da kan det tas stilling til om det skal innføres noen form for salgsrestriksjon.

- Det kan settes krav til at alle batterier skal ha tilstrekkelig sikring. Men det må gjøres i hele EU. Vi kan ikke gjøre dette i Norge, da vil det bryte med den frie konkurransen, sier Lie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.