ACTA-forhandlingene (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) er noe som er relativt ukjent her i landet. Kort og godt er det massive handelssamtaler mellom blant annet EU, USA, Japan og Korea.

Forhandlingene foregår i dyp hemmelighet, men har som hovedoppgave å finne et felles rammeverk for bekjempelse av fysiske piratprodukter, primært for beskyttelse av merkevarer.

Mye omhandler internett
I forhandlingene er det også en omfattende del som omhandler internett, men nøyaktig innhold er det ingen som kjenner. Planene til gruppen er at offentligheten ikke skal få tilgang til avtaleteksten før den er så ferdigspikret at den er klar for samtidig godkjenning i alle land som er med på forhandlingene.

Norge er ikke en del av landene, og regjeringen i Norge har flere ganger vært svært avvisende til å kommentere ACTA-forhandlingene overfor Nettavisen da de ikke er direkte involvert. Dette til tross for at Norge, gjennom EØS, trolig vil være pålagt å følge det samme rammeverket.

Vil frata deg internett uten dom
Til tross for at ACTA-forhandlingene er hemmelig, har det likevel lekket noe informasjon. Noe av det mest oppsiktsvekkende er at en ser ut til å ønske å gå inn for en ordning der nettbrukere permanent vil miste tilgangen til internett om de blir beskyldt tre ganger for å drive med piratkopiering på nett - så kalt «three strike»-lovgivning.

Det skal ikke i dokumentene være noe som tilsier at beskyldningene faktisk må bevises.

Frankrike har innført et lignende system, til tross for sterk EU-motstand, og nå har EU-parlamentet sett seg lei på de hemmelige forhandlingene som EU-kommisjonen bedriver i denne saken.

EU-parlamentet setter ned foten
Ars Technica melder at nærmest et samlet parlament har lagt fram en resolusjon som det vil bli stemt over på onsdag som krever at EU-kommisjonen legger fram alle papirer i saken, og at de blir informert om alle aspekter av forhandlingene.

Resolusjonen sier også klart ifra at de krever at europeiske forhandlere ikke godtar noen form for «three strike».

Parlamentet gir beskjed om at de er nødt til å godkjenne en eventuell ACTA-avtale, og at hvis de ikke blir involvert, så vil de stemme nei til avtalen. Dermed kan to års forhandlinger være bortkastet om hemmelighetskvemeriet fortsetter.