Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil forby au pairer

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norske myndigheter må skjerpe kontrollen med au pair-ordningen eller avskaffe den helt. Det krever LO.

Oslo (NTB): Norske familier utnytter au pairer til alt fra hushjelp og dagmamma til rene slavearbeidere, skriver Dagsavisen.

Nå slår LO alarm og vil avvikle ordningen hvis ikke myndighetene tar grep. Organisasjonen får stadig henvendelser fra au pairer som benyttes som billig arbeidskraft.

Billig hushjelp
- Mange betrakter au pairer som det samme som hushjelper, bare billigere. Hvis norske familier trenger dagmammaer eller hushjelp må de ansette arbeidskraft med samme lønns- og arbeidsvilkår som nordmenn, framfor å utnytte folk fra andre land som kommer hit som au pair, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

Hun mener ordningen har utviklet seg til å bli sosial dumping forkledd som kulturutveksling, og at det er noe Norge ikke kan vedkjenne seg.

Arbeidstiden til en au pair skal ikke overstige 30 timer i uka, og retningslinjene til Utlendingsdirektoratet slår klart fast at de ikke skal brukes som hushjelp eller dagmamma. Hovedformålet er kulturutveksling.

- Bruk byrå
LO mener at en statlig tilsynsordning må på plass, og at kontakten mellom au pair og vertsfamilie må skje gjennom et byrå. De får støtte fra formidlingsbyrået Atlantis.

- I USA er det obligatorisk å bruke byrå og ordningen fungerer svært godt der, sier nestleder Cathrine Sanden i Atlantis.

(NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!