Gå til sidens hovedinnhold

- Vil forby bikini og alkohol

Pakketurene til Egypt blir kanskje ikke som før.

I november ble første omgang av frie valg avholdt i Egypt etter president Hosni Mubaraks fall i februar måned. Det konservative partiet Det muslimske brorskap gjorde et brakvalg og fikk størst oppslutning i parlamentsvalget.

Både Det muslimske brorskap og det fundamentalistiske, politiske partiet Al-Nour, som fikk nest flest stemmer, har vært under stort press for å ta stilling til hvor de står i forhold til en rekke saker som islamsk lov, personlig frihet og turisme.

Strenge, islamske lover
Det muslimske brorskap og Al-Nour fikk til sammen et overlegent flertall etter valget.

Sistnevnte ønsker å innføre islamske lover, mens Det muslimske brorskap har en offisiell holdning om at de ikke ønsker å påtvinge egyptere leveregler som er fundert på strenge, islamske lover.

Men Det muslimske brorskap har kommet med blandede signaler om hvordan de ønsker å håndtere turistnæringen.

- Turister trenger ikke å drikke alkohol når de kommer til Egypt. De har plenty hjemme, sier en kandidat for Det muslimske brorskap, Azza al-Jarf, til sine tilhengere, melder nyhetsbyrået AP.

- Ferie uten synd
Andre profilerte aktører har også ymtet frampå om at det må gjøres noe med de lettkledde turistene.

Den innflytelsesrike presten Yasser Bourhami mener at det skal innføres såkalt Halal-turisme, som innebærer en rekke restriksjoner for vestlige turister.

- Et femstjerners hotell uten alkohol, en strand for kvinner som er atskilt fra mennene i en bukt der begge parter kan nyte en ferie i en uke uten synd. Turistene trenger ikke å svømme i en bikini og skade ungdommen, sa Yasser Bourhami i en uttalelse til TV-kanalen Dream TV.

75.000 nordmenn
Anslagsvis 75.000 nordmenn reiser på ferie til Egypt hvert år. Apollo er én av mange norske operatører som tilbyr pakketurer til Rødehavet.

Reiseoperatøren, som sender 30.000 nordmenn til Egypt hvert år, er kjent med debatten rundt innskrenkning i turistnæringen, men tror ikke det vil bli innført restriksjoner for vestlige turister med det første.

- Det er helt klart noe vi følger med på, men per i dag så er ikke dette noe som er satt i verk. Vi har ikke fått noen indikasjoner rundt dette fra våre samarbeidspartnere eller turistmyndighetene der nede, sier informasjonssjef i Apollo, Helen Begby, til Nettavisen.

- Ikke bekymret
- Vi bekymrer oss ikke, og tror vel at det ikke blir så veldig store endringer, men vi må forholde oss til sånn som verden er som reisemål, sier Begby.

- Enn så lenge er alt ved det normale, og man kan gå langs Rødehavet i bikini, sier hun.

Turistnæringen i Egypt står for om lag ti prosent av landets bruttonasjonalprodukt, og sysselsetter rundt tre millioner egyptere.

- Turistnæringen er ekstremt viktig i Egypt, så man vil tro at det vil være i fokus, sier Begby.

Økonomisk krise
Egypt ble rammet av en enorm økonomisk krise etter revolusjonen tidligere i år. Feriesteder ved Rødehavet som Sharm-el Sheik, ble stengt etter revolusjonen i februar. Nå har imidlertid turistene begynt å komme tilbake.

- Det har tatt seg opp, men er ennå ikke tilbake på gamle høyder, sier Begby.

Kommentarer til denne saken