Vil forby eldre å røyke på rommet

Forslaget som skal redusere brannrisikoen blant eldre i Danmark, vekker reaksjoner.

Forslaget som skal redusere brannrisikoen blant eldre i Danmark, vekker reaksjoner. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- De eldre utgjør en for høy brannrisiko.

05.04.15 12:18

«Eldre skal ikke lenger få lov til å røyke på egne rom på pleiehjem og i eldreboliger. I stedet skal det innføres røykerom på alle landets pleiehjem.»

Slik lyder et nytt forslag fra den danske fagforeningen FOA etter at TV 2 i Danmark har satt fokus på dødsbranner på pleiehjem.

- Det er to viktige hensyn. Det ene er at man skal kunne være på et pleiehjem uten å bli utsatt for passiv røyking, enten man er beboer eller ansatt. Det andre er brannrisikoen, sier formann for FOA, Dennis Kristensen, til TV 2.

- Men vi skal ikke nekte folk som har røyket hele sitt liv, å røyke. En eldre kvinne som har røyket i 70 år, skal ikke tvinges til å slutte. Derfor vil vi ha egne røykerom som er spesielt sikret mot brann, sier Kristiansen.

I København kommune har de løst dette på en annen måte, nemlig ved hjelp av såkalte «mikrotåkeanlegg», til 50.000 kroner per stykk, som varsler ved fornemmelsen av røyk.

- Dette handler i stor grad om den enkeltes frihet til å være alene, sier leder av Aalholmhjemmet i Valby, Christian Suhr, til kanalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.