*Nettavisen* Nyheter.

Vil forby halvautomatiske våpen

Foto: (Wikipedia)

- Kriminelle vil ikke slutte å bruke halvautomatiske selv om det forbys, sier våpenekspert.

14.08.12 15:51

(Nettavisen): 22. juli-kommisjonen har listet opp 31 anbefalte tiltak i sin hovedkonklusjon. Et av de anbefalte tiltakene er å forby halvautomatiske våpen i Norge.

«Halvautomatiske våpen bør forbys. Kontrollen med våpen og kjemikalier må bli bedre» skriver kommisjonen.

I Norge er det per dags dato 470.000 registrerte jegere i Norge, som i utgangspunktet kan skaffe seg et slikt våpen

Anders Behring Breivik var ikke tidligere straffedømt og oppfylte politiets kriterier for å få våpentillatelse. Han var medlem av en pistolklubb og hadde bestått jegerprøven. Til sammen hadde han tre våpen lovlig registrert på seg: En pistol, en hagle og en rifle.

Les hele rapporten her. (PFD, 32 MB)

- Et skritt i feil retning
Jaktkonsulent Vidar Nilsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) mener forslaget om å forby halvautomatiske våpen er et skritt i feil retning.

- For oss er halvautomatiske rifler og hagler vanlige jaktvåpen som er hensiktsmessige våpen på jakt. Slik jeg ser det så er det ingenting som tyder på at det blir mindre kriminalitet ved å innføre et slikt forbud, sier han til Nettavisen.

Nilsen mener det er viktigere å sørge for at det kun er skikkede personer som får erverve våpen.

- Jeg mener det er viktigere å ha en bedre kontroll på hvem som får erverve våpen I Norge. Det ekstremt sjelden at lovlig registrerte våpen brukes i kriminelle handlinger. Jeg er også overbevist om at kriminelle ikke vil slutte å bruke halvautomatiske selv om det forbys. Det kan tenkes at effekten er motsatt, nemlig at det illegale markedet blir større, sier Nilsen.

- Vil drepe en idrett
Jaktkonsulenten opplyser at alle halvautomatiske rifler er innom Kripos først for å sjekke at våpnene ikke kan omgjøres til å avgi helautomatisk ild.

- Det er streng kontroll med alle halvautomatiske våpen i dag og det er allerede flere modeller som ikke er lovlige.

I tillegg mener Nilsen at et forbud mot våpen vil drepe idretter som konkurranseskyting.

- Det vil bli til at man legger denne idretten død. Det blir vanskelig å være pistolskytter uten pistol. Alle pistoler er i utgangspunktet halvautomatiske, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.