Vil forby hjemmetesting av barns gener

Oslo (NTB): Bioteknologinemnda vil sikre at ingen barn blir testet for arvelig sykdomsrisiko mot sin vilje, og foreslår å forby privat gentesting av friske barn.

I tillegg til et forbud mot slik testing av barn under 16 år, mener den regjeringsoppnevnte nemnda at det også trengs et forbud mot privat gentesting av voksne uten skriftlig samtykke.

Bakgrunnen for det nye forslaget fra Bioteknologinemnda, er at utenlandske firmaer har i økende omfang tilbyr tester som kan avsløre om man har anlegg for sykdommer som diabetes og Alzheimer.

- Når det gjelder barn, bør vi være føre var og sikre at ingen blir pådyttet informasjon om arvelige egenskaper som de kanskje ville ønske de slapp å vite om, sier leder Lars Ødegård i Bioteknologinemnda.

Eventuelle gentester av friske barn bør utsettes til barnet er 16 år og selv kan samtykke, heter det i uttalelsen som ble sendt til Helse- og omsorgsdepartementet fredag.

Bioteknologiloven stiller strenge krav til gentesting som gjennomføres i Norge eller bestilles av norsk helsevesen. Det finnes ikke et klart nok regelverk for slike selvtester bestilt fra utlandet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.