*Nettavisen* Nyheter.

Vil forby utenlandske tiggere

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Dommer mener et forbud mot tigging vil hjelpe i kampen mot menneskehandel.

06.12.09 09:04

Bergen (NTB): - Det er grunn til å frykte at tiggere vi har her er ofre for menneskehandel, sier dommer og menneskehandelekspert Hanne Sophie Greve til Bergens Tidende.

Tvinger barn på gatene
Greve er leder for Europarådets Overvåkingsorgan for den europeiske konvensjon mot menneskehandel (GRETA).

- Vi har informasjon fra Romania om at sigøynere har blitt utsatt for at sterke grupper har tvunget barn og voksne ut på Europas gater, og tvunget dem til å tigge og stjele, sier Greve.

Uttalelsen kommer på bakgrunn av avisens sak om ungdommer fra Baltikum som blir lokket til Norge med løfter om arbeid, men i stedet blir tvunget til å stjele.

Interessant for kriminelle
Greve mener at norske myndigheter gjør landet interessant for organiserte kriminelle ved å tillate tigging.

- Kriminelle grupper følger med på hvordan ulike land ordner seg med lover og regler. Finnes det smutthull, blir de utnyttet. Så enkelt og brutalt er det, sier hun.

- Jeg mener vi må forby at folk kommer til Norge for å tigge. Vi er nødt til å se på hva vi tillater, når vi velger å ikke gjøre noe med dette. Vi skal ikke lage dumsnille ordninger, sier Greve, som understreker at det er den organiserte kriminaliteten hun vil til livs:

- Det er ingenting i veien for å skille mellom folk som kommer til landet for å tigge, og de som bor her og ber om en håndsrekning.

- Et blindspor
Hun mener politiet bør undersøke om utenlandske tiggere og gatemusikanter utnyttes av bakmenn.

- Det er ikke sikkert at de lever under akseptable forhold i landet vårt. Da medvirker vi til at noen blir utnyttet ved at vi ikke gjør noe med det, sier Greve.

- Man kan ikke se på folk som vil inn i Norge at de planlegger å tigge eller rane Elkjøp, mener han.

Også Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund, mener tigger- og innreiseforbund er et blindspor.

- Det er veldig vanskelig å håndtere et forbud ved innreise, og det er ofte problematisk å få nok opplysninger. Det må være mulig å løse dette via et samarbeid mellom politi og kommune. Blant annet ved å reagere når man ser at det er organiserte bander i sving, sier Johannessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.