Richard Dawkins håper han kan få den britiske påtalemyndigheten til å ta ut tiltale mot pave Benedikt XVI for forbrytelser mot menneskeheten.

Paven kommer på statsbesøk til Storbritannia i september.

Opprette sak mot paven
Oxford-professoren Dawkins og den ateistiske forfatteren Christopher Hitchens har bedt menneskerettighetsadvokater om å opprette en sak mot paven.

Ateistene tror de kan benytte seg av de samme rettsprinsippene som ble brukt da den chilenske diktatoren Augusto Pinochet ble arrestert under et besøk til Storbritannia i 1998.

Dawkins og Hitchens hevder paven har gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten fordi han angivelig har holdt flere overgrep i Den katolske kirken skjult for omverden.

- Dette er en mann som instinktivt forsøker å skjule en skandale og tie ofrene til stillhet når noen av hans prester blir tatt med buksene nede, sier Dawkins til The Times.

Les også: Brevet som skaper problemer for paven

Dawkins og Hitchens skal også undersøke mulighetene for å reise en sivil sak mot paven eller mulighetene for å henvise saken til Den internasjonale forbryterdomstolen i Haag.

Diplomatisk immunitet
Dawkins og Hitchens mener paven ikke kan bruke diplomatisk immunitet under statsbesøket fordi FN ikke erkjenner Vatikanet som en stat.

Det er advokatene Geoffrey Robertson og Mark Stephens som skal forsøke å føre saken mot paven.

- Geoffrey og jeg har trukket en konklusjon om at Vatikanet faktisk ikke er en stat under internasjonal lov. Vatikanet er ikke erkjent av FN, og har ingen grenser som blir patruljert, og deres relasjoner er ikke av fullverdig diplomatisk karakter, sier Stephens, skriver The Times.

Vatikanstaten har et areal på bare 0,44 kvadratkilometer og like over 800 innbyggere.

En rekke anklager mot paven
Det har den siste tiden blitt rettet en rekke anklager mot paven, der det hevdes at han har trenert avsettelsen av prester som skal ha begått overgrep.

Den mest alvorlige saken er trolig den rung pastor Lawrence Murphy som var anklaget for å ha forgrepet seg seksuelt på 200 barn da han tjenestegjorde på en katolsk skole for døve i Wisconsin i tidsrommet 1950 til 1974.

I 1996 skal en erkebiskop ha varslet Vatikanet om Murphy og anmodet om at pastoren ble fratatt sitt prestedømme.

Men kardinal Ratzinger skal ha nektet å igangsette en kirkerettslig sak mot presten. Murphy var fortsatt pastor da han døde i 1998.

I 2001 skal Ratzinger ha sendt ut et brev om at enhver som brøt taushetsplikten rundt overgrepssaker risikerte å bli kastet ut av kirken.

Flere overgrepssaker i Norge
Overgrepsskandalen som har blitt avdekket i en rekke land den siste tiden, skyldte denne uken for alvor inn over Norge også, der minst syv tilfeller skal være kjent for den katolske kirken.

Les også: To nye overgrepssaker

Troskongregasjonen fra den katolske kirken, ledet av Ratzinger, var i Norge i 2004 for å undersøke angivelige overgrep i et Oslo-kloster i 2004.

- Jeg vet at Troskongregasjonen (tidligere kjent som Inkvisisjonen) var her i 2004, og daværende kardinal Joseph Ratzinger var på dette tidspunkt leder i Troskongregasjonen. Men jeg har ikke noe innsyn i den saken. Eventuelle spørsmål må rettes under pressekonferansen i morgen, har informasjonsmedarbeider i Oslo katolske bispedømme, Andreas Dingstad, tidligere sagt til Nettavisen.

- Jeg ba om å få se rapporten, med tanke på å begjære saken gjenopptatt. Jeg kontaktet Vatikanet og fikk et navn på en person jeg kunne sende et brev til. Det kom aldri noe svar, sa advokat Harald Stabell, som forsvarte den fornærmede, til NRK i den forbindelse.