Gå til sidens hovedinnhold

Vil frata kirken vigselsrett

Alle må gifte seg borgerlig, og politi skal få bruke hijab, konkluderer utvalg.

Mandag legger Tros- og livssynspolitisk utvalg fram sin rapport, og den konkluderer blant annet med å frata kirken vigselsrett.

- Det er begrunnet med at dette er en tydeliggjøring av at det å inngå et ekteskap er en juridisk handling som kan feires og markeres livssynsmessig enten det er i kirke eller andre trossamfunn, sier leder i utvlaget, Sturla Stålsett, til NRK.

Gunnar Stavrums kommentar: Hold religion unna staten

Slik det er i dag så kan man gifte seg borgerlig hos styresmaktene, av en prest i en kirkelig vigsel eller av en godkjent seremonileder fra et livssynds- eller trossamfunn.

Utvalget, som har gått gjennom statens tros- og livssynspolitikk, foreslår at alle nå må innom en dommer for å vies.

Går inn for hijab og turban i politiet
Det samme utvalget går inn for at dommere og politi kan bruke hijab og turban på jobb. Bare et mindretall på tre går mot dette, skriver Aftenposten mandag ifølge NTB.

Det har vært stor politisk motstand mot tilpasninger i politiets uniformsreglement. Argumentet er at politi og rettsvesen skal være helt nøytralt. I Forsvaret er det imidlertid åpnet for at soldater kan få bruke hodeplagg som muslimenes hijab, sikhenes turban og jødenes kalotter.

- Jeg mener det samme som vi har vedtatt på vårt landsmøte, og som det har vært enstemmighet om på Stortinget: Det er viktig at de som utøver sivil makt på vegne av Staten overfor enkeltpersoner fremstår som helt nøytrale. Da kan de ikke bruke hijab eller andre religiøse plagg, men må ha helt nøytral bekledning, politiet i uniform og dommere i kappe, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Jan Bøhler.

AUF-politikeren Prableen Kaur er imidlertid enig med utvalget:

- Livssynsutvalget ser at samfunnet begynner å bli mer og mer mangfoldig og at det vil bli behov for å ha en ramme som inkluderer dette mangfoldet. Det er en tilpasning med tiden, og reflekterer fremtidens samfunn på en mer riktig måte, sier hun.

Rapporten blir overlevert kulturminister Hadia Tajik (Ap) mandag, skriver Aftenposten ifølge NTB.

Utvalgets rapport legges fram klokken 10.30.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken