*Nettavisen* Nyheter.

Vil frata Klomsæt bevillingen

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

Tilsynsrådet for advokater mener Sigurd Klomsæt bør miste sin advokatbevilling og har sendt saken til Advokatbevillingsnemnden.

24.05.12 21:25

Det melder NRK og P4 torsdag kveld. Beslutningen kom etter en vurdering av saken 10. mai i år.

Advokat Sigurd Klomsæt er mistenkt for å ha lekket materiale fra terrorsaken i pressen. På grunn av dette ble Klomsæt i februar fratatt oppnevningen som bistandsadvokat for en Utøya-overlevende av Oslo tingrett. Saken ble anket til Høyesterett, som forkastet denne.

Tilsynsrådet for advokater har besluttet å anbefale at hans bevilling tilbakekalles og har sendt saken Advokatbevillingsnemnden, ifølge NTB.

Dokumentet er tilgjengelig her.

Rådet mener Klomsæt er uskikket til å utøve advokatvirksomhet og påkaller domstollovens § 230 som sier at en bevilling kan tilbakekalles dersom advokaten «gjør seg skyldig i forhold som gjør vedkommende uskikket eller uverdig til å drive advokatvirksomhet, eller som gjør at vedkommende mister den tillit som er nødvendig i yrket.»

Politiet mener Klomsæt ble avslørt gjennom bilder som politiet merket med særegne koder og ga ut på CD til alle bistandsadvokatene. Disse bildene ble offentliggjort hos alle de store mediehusene. Merkingen pekte tilbake til Klomsæt.

Rådet mener at Klomsæts handlemåte har i denne saken kan ha bidratt til å skade norske advokaters anseelse, og legger vekt på at dette skjedde i en av norgeshistoriens mest traumatiske straffesaker.

«Dette har kastet et mistankens lys over et stort antall advokater og i tillegg på påtalemyndigheten. At advokat Klomsæt er ansvarlig for lekkasje av straffesaksdokumenter i saken er svært skadelig for tilliten til advokatstanden generelt, og for advokat Klomsæt spesielt», skriver rådet i uttalelsen.

Rådet la også vekt på at Klomsæt har også tidligere handlet kritikkverdig, eksempelvis etter å angivelig ha utlevert straffesaksdokumenter i Baneheia-saken til en journalist. Klomsæt har fått flere advarsler, uten at det har hatt «korrigerende effekt».

Advokatbevillingsnemnden skal nå ta stilling til saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.