*Nettavisen* Nyheter.

Vil gi 11-åringer spiral

Foto: Roald, Berit (NTB scanpix)

Professor mener barn bør få spiral istedenfor angrepille.

10.05.12 14:19

(SIDE2:) Amerikanske forskere mener jenter helt ned i 11-12-årsalderen bør få spiral etter å ha hatt ubeskyttet sex, framfor å ta nødprevensjon.

Professorer James Trussell ved Princeton University er en av personene som mener spiral er en god løsning for å unngå graviditet blant unge jenter. Et av argumentene er at spiral er nesten 100 prosent sikkert, mot nødprevensjon som har en svikt på tre prosent, skriver DailyMail.

- Blir gravide
Nødprevensjon, eller angrepille som det ofte kalles, er prevensjon som brukes etter at et samleie er gjennomført. Dette skiller det fra andre prevensjonsmidler som tas i bruk før samleiet.

Det hevdes også at spiral kan unngå graviditet opptil fem dager etter at man har hatt sex. Angrepillen fungerer i bare 72 timer etter et samleie, og effekten reduseres jo lengre kvinnen venter med å ta pillen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trussell mener jenter helt ned i 11-årsalderen derfor burde få spiral, og også ha muligheten til å få den på dagen. Spiralen plasseres av en lege inne i kvinnens livmor og hindrer at et befruktet egg fester seg i livmorhulen. Spiralen kan sitte inne 3-5 år. I den amerikanske studien kom det fram at kvinner som tok nødprevensjon etter ubeskyttet sex, hadde 20 prosent større sannsynlighet for å bli gravid, sammenlignet med dem som hadde spiral.

- Det er mange som mener at angrepillen er et universalmiddel for uønsket graviditet, også fordi det er billig. Men dette er ikke tilfelle. Det beskytter mot samleie dagen før, men fungerer ikke tre uker framover i tid. Personer som har regelmessig ubeskyttet sex bruker det ikke, og til slutt vil de bli gravide.

- Lett tilgjengelig
Forskerne har sett på 42 studier som inkluderer 7043 kvinner, og undersøkt effekten av spiral og nødprevensjon. De fant ut at spiralen hadde en gjennomsnittlig risiko på 0,09 prosent for å bli gravid, sammenlignet med angrepillen som varierte fra en til tre prosent.

- Dette er en veldig vanskelig problemstilling, spesielt fordi man i mange land kan få nødprevensjon på ditt lokale apotek. Men nesten ingen jenter ber om å få spiral, og mange klinikker tilbyr ikke innsetting på dagen, sier Trussell.

Han mener det er en god løsning at unge jenter som har planer om å ha ubeskyttet sex, får tilbud om spiral.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.