Gå til sidens hovedinnhold

Vil gi barn lovfestet rett til å bli hørt

Et utvalg ønsker å gi barn en lovfestet rett til å bli hørt i forbindelse med samlivsbrudd.

Barn og unge bør få lovfestet rett til å bli hørt i mekling etter foreldres samlivsbrudd. Det mener Familievernutvalget som torsdag overrekker sin rapport til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Utvalget har gått gjennom hele familieverntjenesten. Dette er den offentlige tjenesten som familier møter i forbindelse med samlivsbrudd. Foreldre med barn under 16 år, er lovpålagt mekling etter samlivsbrudd, men familievernkontorene hjelper også foreldre som ikke har gått fra hverandre.

Også i dag er barn til en viss grad med i mekling, men utvalget ønsker at barns rolle skal vektlegges mer.

- Vi foreslår at barn og unge skal enda mer inn i tjenesten. Det skal bli en rett at barn høres, sier utvalgsleder Line Henriette Holten til NRK.

Les også

Dette er de vanligste årsakene til skilsmisse: - Hadde folk søkt hjelp i tide, kunne mange ekteskap vært reddet

Familieterapeut Joachim Dahl ved Familievernkontoret Homansbyen sier til NRK at selv om barn skal bli mer hørt, så er det foreldrenes ansvar å finne gode løsninger og gjennomføre dem.

Utvalget ønsker også at Familievernet bytter navn til «Familietjenesten» for å senke terskelen til å bruke tjenesten.

-Jeg er glad for å motta denne utredningen som skal bidra til at vi skal styrke en allerede godt fungerende tjeneste, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Det er spesielt positivt at utvalget har lagt stor vekt på hensynet til barna og på at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn i familievernets arbeid, sier Ropstad til Nettavisen.

Les også

Delt foreldreomsorg = Barnets interesse settes først

Kommentarer til denne saken