Gå til sidens hovedinnhold

Vil gi deg 100 kroner for å ta klamydiatest

Her vil Arbeiderpartiet gi deg gavekort for å la deg teste.

Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at Hordaland øker mest i landet når det gjelder meldte tilfeller av klamydia. I 2009 ble det meldt 1915 tilfeller av klamydia. I fjor steg det til 2308, skriver Bergensavisen.

- Når vi ser en så sterk økning i ungdom som pådrar seg klamydia, må vi sette inn forebyggende tiltak, men også få flere til å teste seg, sier bystyremedlem i Bergen Siw-Anita Lien (Ap).

Pilotprosjekt i Australia
I dag skal komite for oppvekst behandle «Plan for bedre seksuell helse 2011-2014». Arbeiderpartiet vil foreslå at det settes i verk et pilotprosjekt der unge mellom 16 til 20 år i Bergen får gavekort på hundre kroner dersom de tester seg for klamydia.

- Vi mener prosjektet kan tilføres 100000 kroner fra kommunens budsjetter, sier bystyremedlem Pål Hafstad Thorsen (Ap).

I Australia har de gjennomført et lignende pilotprosjekt der seksuelt aktive mellom 16 og 30 år får utbetalt ti australske dollar, ca 58 kroner, for å ta en klamydiatest. Premien ble innført på grunn av økningen i nye klamydiatilfeller.

Ap har tidligere foreslått at man skal få teste seg for klamydia med en hjemmetest man får tilsendt gratis, og at Bergen bør bli en pilotkommune for å kunne bestille en slik gratis test.

Vil ha egne guttekøer
- Vi vil også fremme forslag om at det må rettes et spesielt fokus på å få gutter til å teste seg for klamydia. Tilbudet med egen «kø» for gutter på Engen helsestasjon må utvides til flere helsestasjoner, og tilbud om rådgivning fra mannlig sykepleier med videreutdanning i seksologisk rådgivning må knyttes til alle helsestasjoner, sier Lien.

Hun håper dette er tiltak som kan få ned de store mørketallene når det gjelder klamydia.

På tirsdag sa seksjonsoverlege ved Haukeland universitetssykehus, Turid Thune, til BA at de nok bare finner en tredjedel av dem som er smittet av klamydia.

- Jeg tror premiering vil få ned smittetallene i Bergen, dessuten gir det et signal om viktigheten av å teste seg, sier Lien.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Kommentarer til denne saken