RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil gi gratis D-vitamin til innvandrere

Foto: Lars Brock Nilsen
Mener samfunnet vil tjene på å dele ut vitamin D.

(SIDE2): I et innlegg i Dagens Medisin skriver Ashkan Kourdaliupour, fjerde års farmasistudent ved Universitetet i Oslo, at det bør settes inn ressurser og tilby innvandrere D-vitamintilskudd. Han mener det vil være samfunnsmessig gunstig.

- Vitamin D-mangel er hyppig, spesielt hos ikke-vestlige innvandrere i Norge. Det er gjennomført flere studier som viser økt sykelighet og dødelighet hos pasientgrupper med lave vitamin D-verdier - sammenlignet med dem med høye vitamin D-verdier, skiver Kourdaliupour, og stiller spørsmål om det ikke vil lønne seg å tilby D-vitamintilskudd, ettersom det beste alternativet - sollys - ikke alltid er mulig.

- Solen er det beste alternativet og et gratis alternativ, men er ikke alltid mulig grunnet religion. I tillegg gir solen i Norge kun nok med D-vitamin i perioden april - september.

Kourdaliupour skriver videre at vitaminmangelen hos 83 prosent av pasientgruppen med bakgrunn fra Afrika, Midt-Østen og Sør-Asia blant dem som oppsøkte allmennlege med muskelskjelettsmerter, hodepine og tretthet. Tilsvarende tall for etnisk norske pasienter var på 35 prosent i samme.

- Etter min mening vil tiltaket bety innsparing av mye penger på sikt ved at det kan føre til mindre sykelighet og bedre funksjon i denne gruppen.

Også lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg mener vitamin D er med på å forringe livbskvaliteten til særlig innvandrere.

- Det meget lave vitamin D nivået hos de fleste innvandrere i Norge, men egentlig også i noe mindre grad etniske nordmenn, er noe som øker betraktelig forekomst av de fleste vanlige infeksjoner, inkl. influensa, som kan halveres med optimale vitamin D nivåer, skriver han

Han fortseter med å si at mangelen øker også risikoen for diabetes 1 og 2, hjerte- og karsykdom, de fleste kreftformer - det anslås at omtrent 7000 krefttilfeller årlig kan forebygges i Norge gjennom optimalisering av Vitamin D nivå -, kroniske betennelsestilstander, revmatoid artritt, MS og flere autoimmune sykdommer.

- Testing er enkel og kan rekvireres av alle fastleger, behandling er enkel: gi nok tilskudd til å komme opp i verdier i den øvre tredjedel av normal referanse. Her må våre helsemyndigheter våkne, se på tilgjengelig kunnskap og handle, det er mye å tjene både for dem som rammes og samfunnet.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere