RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil gi gratis førerkort til innvandrere

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)
Forsker mener det er en naturlig del av integreringen.

Førerkortet bør bli en del av introduksjonsprogrammet slik at innvandrere med dårlig råd kan få ta lappen, mener NTNU-forsker Tanu Priya Uteng.

Uteng har forsket på problemstillingen rundt innvandrere og mobilitet. Hun konkluderer med at innvandrernes mobilitet er sterkt begrenset av at de ikke har førerkort.

Menermangel på førerkort trekker folk til byene
Dermed baller det på seg – de trives dårligere, blir isolert, og hindres fra å delta i arbeidslivet. Til slutt kan de få et ønske om å forlate distriktene og heller flytte til større byer i Norge.

- Det har stor betydning i Norge. Uten førerkort kan du ikke kombinere jobber, og du kan ikke søke jobb der det ikke går buss. I Oslo er det kanskje litt bedre, men andre steder er det vanskelig fordi bussene går sjelden, sier hun til Klassekampen.

På grunnlag av studien mener hun at førerkortet bør bli en del av introduksjonsprogrammet, og at det må bli gratis som en del av integreringspakken til nye nordmenn.

- Hvorfor?
Senterparti-politiker og kjørelærer Danny Ghazanfar Chaudhry har ingenting til overs for Utengs forslag.

- Ingen etniske nordmenn får gratis sertifikat, så hvorfor skal innvandrere få det? spør han.

- Også etniske nordmenn tar buss og tog. De som ikke vil jobbe, jobber ikke selv om de får sertifikat. Integrering handler ikke om jobb, men om å lære seg språket, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere