*Nettavisen* Nyheter.

Vil gi momshjelp til frivillige

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

I dag kom Trond Giske med en milliongave til frivillige organisasjoner.

16.06.09 17:12

Regjeringen vil gi frivillige organisasjoner kompensasjon for momsen ved varekjøp. Momskompensasjonen til organisasjonene blir da om lag femdoblet, ifølge Bergens Tidende.

Forslaget går ut på at staten ikke bare tilbakebetaler momsen på tjenester organisasjonene kjøper, men også på varer.

Den nye momsordningen ble presentert på en pressekonferanse i Oslo tirsdag ettermiddag. «Presentasjon av momsløsning for frivilligheten» ble presentert av statsrådene Trond Giske, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete. I tillegg deltok generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge og president Tove Paule i Norges Idrettsforbund.

- En seier
Sp-leder Liv Signe Navarsete er godt fornøyd med den nye momsordningen.

- Jeg er veldig fornøyd med at regjeringen i dag legger fram et nytt, varig og robust momsregime for frivillige organisasjoner. Nå kan la og organisasjoner bruke all tid og krefter på å drive frivillig arbeid. Dette er en gavepakke på langt over en milliard kroner til lag og foreninger, uttaler Navarsete i en pressemelding.

Navarsete sier Senterpartiet i mange år har jobbet for å få avviklet skatten på frivillig arbeid, for å bedre økonomien til lag og organisasjoner.

- Konsekvensen av momssystemet vi har nå har dessverre vært at flere tusen dugnadstimer i realiteten har gått direkte inn i statskassa i form av moms på innkjøp av fotballdrakter, musikkinstrumenter og så videre. Jeg er glad for at reglene nå blir endret i favør av Dugnads-Norge, sier Navarsete.

I forbindelse med behandlingen av Revidert Nasjonalbudsjett i Stortinget fredag, vil det bli fremmet forslag om at et utvalg med representanter fra Frivillighet Norge skal utarbeide detaljene i den nye momsordningen.

Fra 2010
Ifølge Navarsete skal ordningen omfatte både varer og tjenester, den skal være knyttet til Frivillighetsregisteret og den skal være et frivillig og reelt tilgjengelig tilbud for både små og store organisasjoner som i dag driver uten momspliktig omsetning.

Ordningen vil gjelde fra januar 2010.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.