GRÜNERLØKKA: Til minne om folkeavstemningen for 35 år siden vil Ungdom mot EU omdøpe Olaf Ryes Plass til 25. septemberplassen. Vi mener det er på tide at en plass kalles opp etter denne begivenheten, på linje med for eksempel 7. juni-plassen og Eidsvolds plass, sier leder av Ungdom mot EU, Tore Syvert Haga i en pressemelding.

Verd å markere

25. september i år er det 35 år siden Norge første gang sa nei til EU, eller EEC som det het den gangen, i 1972. For Ungdom mot EU er det naturlig nok en seier at vi 35 år senere også står utenfor den europeiske union, og det ønsker de å markere ved å gi Olaf Ryes plass et helt nytt navn.
I dag er EU-motstanderne fortsatt i klart flertall, og EU-medlemskap er lagt på is i ubestemt tid, sier Haga.
Folkeavstemningen i 1972 var en politisk drakamp mellom ulike interesser og grupper, og på lik linje som andre gang Norge sa nei, i 1994, vant Nei-sida en knepen seier. Nylig ble det presentert tall som viser at det er et styrket Nei-flertall i Norge.
Ved å stå utenfor unionen har Norge tatt vare på viktige nasjonale interesser, som muligheten til å styre den økonomiske politikken, utenrikspolitikken og landbrukspolitikken selv. Dette er absolutt verdt å markere, hevder Haga.

Olaf Rye for ukjent

Til tross for at Olaf Ryes plass er en populær park på Løkka, er det kanskje ikke like allment kjent hvem denne Olaf Rye egentlig var. I følge leksikon var han en dansk-norsk krigshelt, som ble født i Bø i Telemark, og falt i kamp ved Fredericia i Danmark i 1849.
Ungdom mot EU har ikke noe i mot han, men det er få som vet hvem han er eller har sterke følelser for ham. Derfor trenger han ikke en hel plass oppkalt etter seg, sier Tore Syvert Haga.