*Nettavisen* Nyheter.

Vil gi våpen til ansatte

Foto: MANDATORY CREDIT SGT. MATS NYSTROM COMBAT CAMERA / HANDOUT (EPA)

Sikkerhetsekspert vil gi våpen til vanlige ansatte.

11.02.13 12:32

Tidligere sikkerhetssjef i Statoil mener det bør etableres et eget norsk industriheimevern for å beskytte viktige anlegg her i landet. Det skriver Bergens Tidende (BT) ifølge NTB.

– Dette kan være en god løsning for landanleggene for olje og gass, men også for andre strategisk viktige industrianlegg, sier Bernard Duncan Lyng til BT.

Den tidligere etterretningsoffiseren bygget opp og ledet Statoils sikkerhets- og beredskapsorganisasjon fra 1984 til 1992. Han har også vært leder for Næringslivets sikkerhetsråd.

– På store anlegg som Mongstad og Kollsnes vil du finne en god del ansatte som har avtjent verneplikten. De bør få tilbud om å verve seg i Heimevernet, mot en bonus, og få opplæring der. Så kunne de oppbevart våpen på anlegget, innelåst på en sikker måte. Da har de muligheten til å mobilisere etter en bestemt plan hvis det er mistanke om et terrorangrep, sier Lyng.

Det er politiet som har ansvaret for å håndtere terrorangrep, mens Forsvaret kan bistå hvis det er behov for det. Men Lyng mener politiets beredskap er for dårlig.

– Ulike politidistrikter tolker trusselvurderinger forskjellig, og de har også problemer med å kommunisere og samarbeide. Det så vi under terrorangrepet 22. juli. Det kan også ta lang tid for politiet å komme til stedet. Ingenting er mer effektivt og kostnadsbesparende enn å ha en beredskap basert på Heimevernet, sier Lyng. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.