Vil gjemme sukkervarene i butikken sammen med sigarettene

Foto: (Thinkstock)

- Det er på tide at myndighetene regulerer sukkerforbruket.

28.09.12 21:26

(SIDE2): - Det som regnes som «godterier» burde absolutt bak et forheng, ikke være fristende foran kassa eller når du kommer sulten inn i butikken, sier forfatterne av artikkelen «Sukkervarene må bak forheng» til Side2.

De påpeker at store deler av befolkningen sliter med å regulere forbruket av sukker og søtningsstoffer.

- Etter vårt skjønn er det på tide at myndighetene griper inn og innfører sukkerrestriksjoner.

Klasseskille
Artikkelen «Sukkervarene må bak forheng» ble publisert i Tidsskriftet for den Norske Legeforening denne uken. Artikkelforfatterne, som alle er studenter ved NTNU, viser til at på andre områder der staten har grepet inn, som overfor forbruket av alkohol og tobakk, har regulering hatt en dokumentert effekt.

- Selv om slike tiltak ofte skaper stor debatt i begynnelsen, er de fleste i dag enige om at reguleringene har vært et gode.

Artikkelen viser til at det er en sammenheng mellom forbruket av sukker og overvekt og fedme , og at det derfor god grunn til å redusere forbruket av sukker og søtningsstoffer i befolkningen. I tillegg viser de til at de er store forskjeller mellom de med lav og de med høy utdannelse.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er dessuten et helsemessig klasseskille mellom dem med høy og dem med lav sosioøkonomisk status. Sunne næringsstoffer er en av de viktigste faktorene i matvalgene for dem med lang utdanning, mens de med kort utdanning er mest opptatt av pris og hvor mettende maten er. Dette bidrar til å forsterke de sosioøkonomiske helseforskjellene. Billig mat er ofte tilsatt mye sukker og fett - «tomme kalorier», som både er billige og smaker godt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lever kortere
Fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, bekrefter at det er tendenser til sosiale skiller, og er også bekymret for inntaket av sukker blant barn og unge.

- I Norge får nesten alle barn og unge mer sukker i seg enn anbefalt. De blir stadig mer overvektige, og står i fare for å levere kortere enn sine foreldre. Utviklingen er sterkt bekymringsfull, med tanke på konsekvensene av overvekt, sier Instefjord.

- Problemet er blant annet at nesten alle steder der barn og unge ferdes, på bussen, fritidsklubben eller på fotballtreningen, blir de eksponert for reklame for usunne produkter. Dessuten er boller, brus og godteri blitt lettere tilgjengelig og markedsføres stadig mer, som at man får tre til prisen av to.

Høringsrunde
Som artikkelforfatterne i Legetidsskriftet, mener han problemet har å gjøre med hylleplassering og støtter forslaget om regulering.

- Vi mener plasseringen av produktene er en del av elementene som må med i regulering av markedsføring. Vi er for regulering av markedsføring av usunne produkter rettet mot barn og unge, og mener det her må tas høyde for også den mer usynlige markedsføringen der hylleplassering inngår, sier han og kommer med eksempler.

- De mer usunne yoghurtene, som gjerne defineres som barneyoghurt, står nederst. Noen av frokostblandingene er veldig usunne, og de har gjerne dyr og tegneseriefigurer på emballasjen. Også de står nederst i hyllene. Og så har vi den gamle varianten, med godteri og annet i kasseområdet.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

For tiden er forslaget om regulering og hylleplassering ute på høring og Forbrukerrådet støtter forslaget.

- Vi ser et åpenbart behov for dette - og konstaterer at bransjen er i mot. De er motstandere av strengere regulering og vil ha det ansvaret selv. Det er ikke tillitsvekkende nå de ikke erkjenner at det er en sammenheng mellom produkter de selger og overvekt blant barn og unge, sier han.

Ikke alt med sukker
Selv om artikkelforfatterne mener godteriet bør skjules i butikken, sier de at det er urealistisk at alle matvarer som inneholder sukker skal gjemmes bort.

- Det er urealistisk å sette alt som inneholder sukker bak et forheng, ettersom nesten alle matvareprodukter inneholder sukker. Det som åpenbart er usunt godteri med høyt sukkerinnhold burde settes bak forheng som et første skritt i riktig retning. Årsaken til at nettopp godterier er valgt som en slags grense er de klare giftige langtidsvirkningene, som faktisk kan sammenlignes med alkohol!

Klikk på bildet for å forstørre.

Er det nødvendig å fortelle voksne hva de bør holde seg unna, ved å gjemme sukker-produktene?

- Voksne mennesker er også utsatt for fristelser, selv om vi har øvd oss på å la være. Som sagt vil vi ikke forby noen ting. Vi ønsker å dytte den generelle befolkningen i retningen «sunnere kosthold», framfor mot usunt kosthold som vi stadig vekk eksponeres for. Vi vil gi en motvekt til et økende problem, nemlig et stadig større klasseskille, hvor folk med høy utdannelse og/eller gode jobbforhold har bedre helse enn folk uten. Folk har i like stor grad som før en eventuell restriksjon, et valg om hva og hvor mye de vil spise. Poenget med å gjemme unna produktene er å bidra til å utjevne en helsemessig sosioøkonomisk forskjell. Ved å gjemme unna produktene vil man minske risiko for usunne impulsskjøp.

Betyr dette også at myndighetenes kostråd ikke er gode nok, eller ikke har noen effekt?

- Problemet er ikke kostholdsrådene. Vi mener at folk trenger litt hjelp eller et lite dytt i riktig retning for å ta bedre kostholdsvalg. Folk flest har en idealistisk oppfatning om hva som er sunt, problemet er den praktiske gjennomføringen av det i en vanlig hverdagssituasjon. Kostrådene har ikke stoppet trenden med overvekt og sosiale helseforskjeller. Det er bedre å gi folk et valg om å kjøpe noe usunt uten å ha blitt påvirket av fristelser først.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN NÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.