Gå til sidens hovedinnhold

Vil gjøre Bhatti til landssviker

Regjeringen med hasteutredning. Vil endre landssvikerloven.

– Vi ønsker å se på om vi bør endre straffebestemmelsene for nordmenns deltakelse i strid i utlandet, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet til Klassekampen ifølge NTB.

En endring i den såkalte «landssvikerparagrafen» i straffeloven vil kunne gjøre det mulig å dømme nordmenn som kriger mot norske styrker i utlandet som landssvikere med inntil 21 års fengsel som strafferamme.

- Har høy prioritet
– Det er en veldig uønsket situasjon at norske borgere deltar i operasjoner mot norske styrker. Saken ligger nå til vurdering og utredning i lovavdelingen vår, og har høy prioritet, sier Lønseth.

Loven slik den framstår nå, forutsetter at norske styrker deltar i en krig før man kan benytte landssvikerparagrafen. Paragrafen ble sist revidert i 1950 og betraktes som utdatert.

Forsvaret har tidligere bekreftet at nordmenn har deltatt i væpnede angrep mot de internasjonale ISAF-styrkene i Afghanistan.

Vil ikke gi talerstol til ekstreme
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) oppfordrer Høgskolen i Oslo og Akershus om ikke å slippe til radikale ekstreme islamister.

– Det er selvsagt slik at vi har ytringsfrihet i landet, og det er lov å komme med påstander. Men Høgskolen i Oslo og Akershus – og andre institusjoner – må tenke seg nøye om. Og dette er en person som ikke bør få en talerstol, sa Halvorsen da hun fikk spørsmål i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag om hun er komfortabel med at Haitham al-Haddad får slippe til på høyskolen.

– Jeg kjenner ikke til hvorfor Høgskolen i Oslo og Akershus har gitt denne personen en talerstol, men jeg stiller meg bak alle mine kollegers oppfordringer om at de bør la være, sa kunnskapsministeren.

Argumenterer for dødsstraff
Stortingsrepresentant Tord Lien (Frp) sa at al-Haddad blant annet er kjent for å spre jødehat og homohets, at han argumenterer for dødsstraff for frafalne, at vold mot kvinner er en privatsak og kommer med utsagn som at jøder er etterkommere av griser.

– Det er ingen tvil om at denne personen kommer med utsagn som ikke bare er i strid med norsk lov, men som også kan oppfattes som trusler mot norske borgere og som er helt i strid med våre normer og verdier, fastslo Halvorsen. (©NTB)

Les alt om gisselaksjonen i Algerie her:

- Leter i ørkenen etter savnede

Norske ID-eksperter startet arbeidet i Algerie

- Hvem var den høye, lyse gisseltakeren?

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken