*Nettavisen* Nyheter.

Vil gjøre cruise control påbudt

Foto: (Thinkstock/Illustrasjon)

Tror flere vil holde fartsgrensen hvis dette blir et krav i alle biler.

23.07.12 17:32

I et desperat forsøk på å få bilistene til å senke farten, ber nå skotsk politi om hjelp fra parlamentet til å innføre en lov som påbyr cruise control i alle nye biler.

Selv om nye kontroller, og målinger har ført til at antallet dødstall i trafikken er rekordlavt, mener regjeringen likevel at man har forbedringspotensial.

- Ett dødsfall på skotske veier er ett for mye, sier transportminister Keith Brown.

- Hvis alle biler hadde cruise control, ville det vært enklere å holde fartsgrensen, sier politiets oppsynsmann David O'Connor, ifølge Autoblog.com.

Cruise control en en funksjon som sørger for at hvis du trykker på knappen, så holder bilen en gitt hastighet uten at sjåføren må gi gass, og er utstyr som mange nye biler leveres med i dag.

De er ikke redde for å ta det et steg videre heller. For å holde kontroll på folks kjøremønster ser de nå for seg at det kan bli aktuelt med svarte bokser i privatbiler, slik som det er i alle passasjerfly i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Thinkstock/illustrasjon)

Dermed kan man enkelt se hvem som kjører for fort, på hvilke veier og hva som er årsaken til ulykker.

Dette er imidlertid et tiltak politiet tror vil ha størst effekt rettet mot unge sjåfører, og er allerede testet ut på yrkessjåfører under 25 år.

Problemet med implementering av en slik idé på skotske veier, er at det forutsetter en endring i EU-lovverket, og akkurat det får verken politiet eller den skotske regjeringen gjort så mye med.

Hva tror du? Burde Norge følge etter?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.