RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil gjøre slutt på statlige lovbrudd

(Statens innkrevingssentral)
Sist oppdatert:
2012 kan bli et lykkeår for flere tusen personer med uhåndterlig gjeld - hvis NAV klarer å gjøre jobben sin.

Innkrevingssjef Per Waage i Statens Innkrevingssentral (SI) sier at NAV er flaskehalsen i arbeidet med å stoppe ulovlige trekk av norske gjeldsofre.

I flere år har Statens Innkrevingssentral bygget opp Utleggsdatabasen. Systemet skal sette en stopper for at skyldnere blir trukket for mye, og dermed sitter igjen med langt mindre penger enn de kan leve for. Nettavisen har flere ganger skrevet om dette problemet. I enkelte tilfeller har personer fått null kroner utbetalt.

Les: Fikk kroner 0,- utbetalt etter gjeldstrekk
Les: - Systemet driver folk inn i gjeld

Trekker til beinet
Tidligere denne måneden sendte regjeringen et nytt lovforslag ut på høring. Her foreslår man å lage én felles minstesats for hva skyldnere skal sitte igjen med etter de ulike namsmenn og særnamsmenn har tatt sitt.

- Dette er bra, men man har jo hatt satser og regler også tidligere. Problemet for meg har vært at offentlig myndighet ikke har fulgt regelverket, sier et av Norges gjeldsofre til Nettavisen. Mannen fra Sandefjord har i mange år levd med en milliongjeld til staten som han ikke har en sjanse til å betale tilbake. I mange år har han opplevd at statlige kreditorer har trukket så mye penger at han til tider har måttet gå på sosialen for å få penger til livsopphold.

- Det største problemet er at de ikke snakker sammen internt og faktisk undersøker om noen andre trekker på en person før de gjennomfører trekk. Hadde de holdt seg til de ulike satsene så hadde man jo faktisk hatt noe å leve for, sier han.

Les egen sak: - Jeg har flyttet fra gutterommet og fått familie

Tatt lang tid
Utleggsdatabasen skal altså få bukt med nettopp dette problemet.

- Ja, det skal helt klart samordnes. Det følger av regelverket. Før man gjør et nytt utlegg man sjekke med utleggsdatabasen at det er rom for trekk. Her må man også ta hensyn til prioriteringene og samordne med de andre trekkinnstansene slik at trekk med laveste prioritet eventuelt blir stoppet, sier Waage. Problemet er at man tidligere ikke kjente til hvilke andre trekk som lå inne på en skyldner.

Det var justisminister Odd Einar Dørum som i 2005 tok initiativ til opprettelsen av denne felles databasen for å unngå overtrekk.

- Jeg er forundret over at dette ikke har kommet lenger, sa Dørum til Nettavisen i april.

Les: Slik vil staten unngå å bryte loven

NAV er flaskehals
Nå kan det altså bli en endelig slutt på dette, ifølge Waage. Etter en prøveperiode vil alle utleggstrekk som skatteinnkreverne gjør bli registrert i databasen. I dag er Statens innkrevingssentral og alle landets namsmenn koblet opp mot Utleggsdatabasen. Når skatteinnkreverne nå er inne, er det bare NAV Innkreving igjen.

- Når skal NAV være koblet på?

- Jeg aner ikke. Vi har ikke fått noen framdriftsplan fra NAV. Det er heller ikke oppe noen kommunikasjonsløsninger i forhold til NAV. Om de jobber med dette må du spørre NAV om, sier Waage.

Nettavisen NAV Innkreving når man planlegger å være koblet opp mot Utleggsdatabasen til SI.

- Vi regner med at vi skal kunne få integrasjonen på plass i løpet av første halvår 2012. Vi kan komme med mer forpliktende planer på nyåret. Prosjektene har støtt på enkelte tekniske problemer, så dette har tatt noe mer tid enn tidligere antatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere