*Nettavisen* Nyheter.

Vil godta lav lønnsøkning

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

- Men viser vi moderasjon, forventer vi det enda sterkere fra lederne, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

18.10.11 16:13

Oslo (ANB): YS-leder Tore Eugen Kvalheim vil ha et moderat lønnsoppgjør til våren, men krever at lederne må være enda mer moderate.

- Ved å gjennomføre et moderat lønnsoppgjør neste år, beskytter vi norsk verdiskaping og er solidariske med dem som har størst risiko for å miste jobben. Men viser vi moderasjon, forventer vi det enda sterkere fra lederne, sa Kvalheim under åpningen av den årlige YS-konferansen tirsdag.

Dramatisk situasjon
Han melder seg dermed på i rekken av fagforeningsfolk og politikere som har bedt om det samme. Bakteppet er den dramatiske økonomiske situasjonen i både USA og Europa.

Selv om norsk økonomi har klart seg greit gjennom kriseårene fra 2008, tror Kvalheim at krisen ute i verden blir langvarig og at også Norge vil bli rammet.

- Arbeidsledigheten er svært høy i land vi handler med. Det betyr at etterspørselen vil falle, også for norske bedrifter. Derfor må vi forberede oss på økonomiske vanskeligheter og at arbeidsledigheten kan øke, sier YS-lederen, som understreker at Norge har mange verktøy å bruke i krisetider.

Frontfaget
- Partene i arbeidslivet sitter på et godt virkemiddel i moderate lønnsoppgjør. Vi kan også bruke frontfagsmodellen som beskyttelse, mener Kvalheim. Frontfagsmodellen innebærer at den konkurranseutsatte industrien forhandler først og legger hovedrammene for hele lønnsoppgjøret.

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon for arbeidstakere og ble etablert i 1977. YS består av 22 forskjellige forbund med til sammen 215.000 medlemmer. Medlemmene dekker alle sektorer i arbeidslivet. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.