*Nettavisen* Nyheter.

Vil granske kjøp av F35

Regjeringen gikk inn for kjøp av F35. Foto: (AFP)

SVs stortingsgruppe har vedtatt å be Riksrevisjonen om å granske regjeringens flykjøp.

17.06.11 08:28

I SV er man nemlig redde for at Forsvaret skal gå på en ny milliardsmell. Partiets stortingsgruppe fremmer dermed et forslag om at Riksrevisjonen eller andre gransker grunnlagsmateriale for Stortingets avgjørelse om kjøp av 35 amerikanske kampfly av typen F35 Joint Strike Fighter, skriver Aftenposten fredag.

Dette er det største offentlige innkjøpet noensinne.

- Vi gå til ekstern granskning
Stortinget la en øvre kostnadsramme på 42 milliarder kroner i 2008, men denne rammen er allerede overskredet med 30 milliarder.

SVs Hallgeir Langeland, som sitter i partiets kontrollkomité, sier de vil vurdere ytterligere skritt hvis ikke Riksrevisjonen ser på saken.

- Hvis vi ikke får flertall, vil vi gå for en ekstern granskning. Men fordelen ved at Riksrevisjonen går inn, er at den vil få tilgang til alt materiale i saken, også dokumenter unntatt offentlighet, sier Langeland.

Identisk forslag fra Frp
SV har støttet kjøpet, men mange ønsker likevel omkamp. Frp legger frem et forslag som er nesten identisk med SVs.

- Det er betydelig usikkerhet om Stortinget har fått alle relevante opplysninger. En uhildet gjennomgang av Riksrevisjonen er den beste muligheten vi har. Jeg vil tro at de fleste partier vil mene det er en god idé med en granskning av det største offentlige innkjøpet noen gang, sier Anders Anundsen (Frp), leder i kontrollkomiteen.

Både Venstre og Høyre mener det er oppsiktsvekkende at SV ønsker å granske egen regjering.

Forsvarsdepartementet ønsket ikke kommentere saken og Aftenposten fikk ikke tak i noen i Arbeiderpartiet torsdag. Heller ikke SV-leder Kristin Halvorsen var tilgjengelig for kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.