Vil granske meglerne

Kredittilsynet varsler at de i tiden fremover vil prioritere å se nærmere på flere foretak som driver med eiendomsmegling.

17.01.06 13:44

Tilsynet sendte mandag ut melding om at to av Notars foretak i Bergen fratas bevillingen sin. I pressemeldingen fra Kredittilsynet heter det:

«Kredittilsynet har fattet vedtak om å tilbakekalle bevillingene til Notar Eiendom Bergen AS og Notar Nybygg Bergen AS. Grunnlaget for dette er at foretakene grovt og vedvarende har tilsidesatt sine plikter etter eiendomsmeglingsloven.»

Nå varsler tilsynet at de i tiden fremover vil prioritere denne bransjen.

- Vi vil generelt prioritere å se på flere foretak, spesielt når det gjelder egenhandelsproblematikken, sier seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet til iBergen.no.

- Ingen konkrete mistanker
Grøstad understreker at de ikke har noen mistanke om at det de har avdekket på de to Notar-kontorene gjelder generelt, verken i andre Notar-foretak eller andre foretak som driver med eiendomsmegling. Men han bekrefter at de har fått flere tips etter mandagens vedtak.

- Det har kommet opp, etter denne saken, påstander om at dette er noe som har skjedd andre steder også, bekrefter Grøstad, og legger til at påstandene ikke gjelder bare Notar, og heller ikke bare Bergen.

- Men vi har ingen konkrete holdepunkter for konkrete foretak, understreker han.

- Vurdere reaksjoner
Bergens Tidende skrev tirsdag at Kredittilsynet på bakgrunn av sine funn i de to Notar-foretakene i Bergen skal vurdere om eierne er skikket til driver meglervirksomhet.

- Dette er noe vi selvfølgelig vil se på i nærmeste fremtid, sier Grøstad til iBergen.no. Han bekrefter at de, hvis de finner grunn til det, kan kreve at eierne selger seg ut av virksomheten.

På spørsmål om de to Notar-foretakene kan åpne dørene igjen dersom de rydder opp og får orden på det som er galt, svarer Grøstad: - Ikke umiddelbart. Det er mer aktuelt at det etableres en ny virksomhet. Den trenger i så fall en ny konsesjon, ny bevilling.

Notars informasjonssjef, Eivind Rodem sa mandag at de vil studere rapporten fra Kredittilsynet grundig, og at de vil vurdere å påklage vedtaket. Klagen skal i så fall rettes til Kredittilsynet, men behandles av Finansdepartementet.

- Så langt har vi ikke mottatt noen klage, sier Grøstad tirsdag ettermiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.