Artikkelen oppdateres.

Tirsdag er nest siste dag av rettssaken mot Johny Vassbakk. 52-åringen er i Sunnhordland og Haugaland tingrett tiltalt for drapet på Birgitte Tengs natt til 6. mai 1995 (se faktaboks under).

Statsadvokat Nina Grande la ned påstand på 17 års fengsel for Vassbakk.

Påtalemyndigheten mener det er særdeles skjerpende omstendigheter i saken.

Les også:Johny Vassbakk beklager vold mot tilfeldig kvinne og blotting foran to småjenter

– Hadde flere blødende skader i hodet

Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept og med store skader cirka 400 meter fra sitt eget hjem ved grusveien Gamle Sundsveg på Karmøy i Rogaland.

Vassbakk har vært avhørt en rekke ganger siden 1990-tallet, i hovedsak som vitne, men har hele tiden nektet for å ha noe som helst med drapet å gjøre.

Da temaet var straffutmåling trakk statsadvokat Grande fram at Birgitte Tengs var blitt utsatt for grov vold og utsatt for minst 20 slag mot hodet. Det er sannsynlig at Vassbakk også har forgrepet seg på Birgitte Tengs før hun døde.

– Vi mener det foreligge særdeles skjerpende omstendigheter. Da er det en annen strafferamme som får anvendelse på saken, sier Grande.

I tilfeller med skjerpende omstendigheter i straffesaker blir straffen strengere dersom tiltalte domfelles.

– Omfanget av skadene går langt og lengre enn det som er nødvendig for å ta livet av henne. Tiden som er gått under angrepet er lang. Han har endret aktivitet og kunne ha stoppet. Birgitte ble påført blødende skader som har vært smertefulle og skremmende, sa Grande.

Hun trakk også fram at drapet var seksuelt motivert.

– Hun var i det minste bevisstløs og var allerede påført blødende skader i hodet. Likevel trekker han ned strømpebuksene og trusen og gjennomfører et seksuelt overgrep. Birgitte var 17 år da dette skjedde. Hun var et barn.

– Hadde mistet mye blod

Rettsdagen ble innledet med at statsadvokat Thale Thomseth sa at påtalemyndigheten var sikker på at de hadde riktig gjerningsmann på tiltalebenken.

– Påtalemyndigheten mener det er bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalt har begått et seksuelt overgrep mot Birgitte og drept henne.

– Hun hadde flere blødende skader i hodet og hadde mistet mye blod. Når han tar tak i trusedelen for å dra den ned var hun bevisstløs.

Thomseth sa også at en blodflekk som ble avsatt på strømpebuksen og at epitell (hudceller) ble avsatt på henne. Det er her det er funnet DNA fra Vassbakk.

Les også: Johny Vassbakk brukte falsk Facebook-profil og lastet ned bilder av ung kvinne

Hun går svært detaljert gjennom hvilke skader Birgitte Tengs hadde og hvorfor de mener hun ble voldtatt og muligens drept på grusveien. Thomseth utelukker ikke at Birgitte kan ha blitt drept på grusveien. Hun ble deretter slept 44 meter til et kratt ved siden av veien.

– Det er kommet mye blod og vi vet ikke hvor lenge det har pågått på grusveien. Vi mener det er holdepunkter for at Birgitte var bevisst i den første delen av angrepet hun ble utsatt for. sier Thomseth.

– Vi kan ikke si noe om når hun ble bevisstløs. Men hun må ha blitt bevisstløs. Skadene tyder på at hun må ha besvimt – eller blitt bevisstløs, men ifølge obdusentene er det ikke sikkert når hun var død.

Fra arkivet: Foreldrene til Birgitte Tengs har forlatt rettssaken

I retten har det også vært et stort tema at Vassbakk er straffedømt flere ganger tidligere. Hans tidligere psykolog på begynnelsen av 1990-tallet, Jorunn Øpsen, fortalte i et dramatisk vitnemål at hun holdt på å bli drept av Vassbakk da han oppsøkte hennes hjem da han fortsatt var pasient hos henne. Nesten-drapet skjedde ved at han kvalte henne med en snor.

Årsaken til at Øpsen overlevde var tilfeldigheter – at snoren røk.

Thomseth sier også til retten at det ikke kan utelukkes at Birgitte Tengs ble drept som følge av kvelning, men påpeker at det kan være sannsynlig med en annen dødsårsak.

– Hodeskadene er så omfattende at det er sannsynlig at de var dødelige.

Etter at Birgitte var dratt 44 meter mener politiet at hun ble påført store skader i ansiktet med en 23 kg tung stein.

– Det er blod på steinen. Flere mener gropen under hodet på Birgitte kan ha blitt avsatt av en stein som er sluppet eller slått mot hodet hennes.

Foreldrene uenige

Foreldrene til Birgitte Tengs er uenige i om Vassbakk kan ha begått drapet eller om det er fetteren hennes som opprinnelig ble dømt, men senere fullt ut frifunnet, for drapet. Det er slått fast fra påtalemyndigheten at fetteren er uskyldig.

Thomseth gjentok ettertrykkelig hans uskyld og tok opp hvordan han ble manipulert til å komme med en falsk tilståelse etter at han ble pågrepet i 1997. Tilståelsen ble senere trukket.

Avhørsekspert Asbjørn Rachlew vitnet i retten om at fetteren var blitt utsatt for psykisk tortur.

Les også: Moren til Birgitte Tengs brøt ut i gråt under fetterens forklaring

Politiet mener DNA-treffet på Birgitte Tengs' strømpebukse knytter Vassbakk til drapet. I retten er det ingen strid om at DNA-et tilhører ham, men det har vært stor uenighet om DNA-sporet kom på strømpebuksen under drapshandlingen.

Thomseth sier det er en naturlig forklaring på hvorfor det ikke ble funnet DNA fra den tiltalte etter drapet på Birgitte Tengs i 1995. At det skulle gå 23 år før DNA-profilen ble funnet, har en naturlig forklaring, sa Thomseth.

– Den gang da i 1995 var ikke teknologien kommet så langt at de så etter epitelceller. De så etter blod, de så etter sæd. Det er ikke rart at man ikke finner epitel. Vi har vært avhengig av de prøvene Rettsmedisinsk institutt tok vare på 1995 og 1996, sa Thomseth.

– De sikret ikke prøver med tanke på å sikre epitel, sa statsadvokaten.

ARKIVVIDEO: – Fetteren til Birgitte Tengs blir smuglet inn i rettssalen

Prøven som ble klippet ut og sikret fra strømpebuksen i 1996, forble nedfryst i over tyve år før den ble undersøkt på nytt i 2017. Etter grundigere undersøkelser ved det østerrikske rettsmedisinske instituttet GMI, ble det i 2019 påvist en Y-DNA-profil som skulle vise seg å samsvare med den tiltalte 52-åringen.

– Det er ingen tvil om at Birgitte ble drept og det er ingen tvil om at det finnes en gjerningsperson. At det er få spor, endrer ikke det, sa Thomseth.

Les også: Moren til Birgitte Tengs i avhør: Mener politiet har tatt feil mann

Mener Vassbakk har løyet

Den tiltalte 52-åringen må ha løyet eller tilpasset forklaringen sin etter at han fikk innsyn i politiets DNA-funn, sa statsadvokat Nina Grande i sin prosedyre.

Forklaringen om at den tiltalte Karmøy-mannen skulle ha vært i kontakt med Birgitte Tengs i forkant av drapet, og således ha fått oversmittet sitt DNA-materiale til strømpebuksa hennes, betegnes som oppkonstruert og teoretisk av påtalemyndigheten.

Statsadvokat Grande pekte på at Vassbakk hadde kommet med en ny forklaring om at han kan ha hatt Birgitte Tengs i bilen sin som haiker, kort tid før drapet, og kjørt henne inn til Gamle Slaktehuset i Haugesund.

Dette mener imidlertid aktoratet enten må være en løgn eller en tilpasning etter at den tiltalte hadde fått innsikt i etterforskningsmaterialet.

– Dette er første gang han sier noe om dette i løpet av 27 år. Enten har tiltalte funnet på dette når han leser om det, eller så har han løyet, sa Grande i prosedyren.

Hun viste til at Birgitte Tengs faktisk hadde vært på Gamle Slaktehuset den aktuelle helgen før drapet, men at et vitne i saken hadde fortalt at hun da kjørte buss og ikke haiket.