RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Wikipedia Commons

Vil ha ADHD-ungdom i Forsvaret

Sist oppdatert:
Organisasjonen ADHD Norge saksøker staten for diskriminert.

Organisasjonen mener at personer med diagnosen ADHD automatisk blir stemplet som ikke tjenestedyktige. Nå krever ADHD Norge en individuell vurdering av personene. Organisasjonen mener at mange med ADHD er egnet til militærtjeneste, melder ABC Nyheter.

ADHD Norge har tidligere klaget Forsvaret inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda, men har ikke fått støtte for dette synet. Ifølge nemnda finnes det allerede en reell mulighet for individuell vurdering, noe ADHD Norge mener ikke stemmer.

Saksøker staten ved nemnda
– Mindretallet i nemnda støttet ADHD Norges syn om at dette er diskriminering. Også en ekstern juridisk vurdering støtter oss i det. Derfor kjører vi sak mot nemnda som vi mener har fattet feil vedtak, sier generalsekretær Tor Eikeland til ABC Nyheter.

Nå har ADHD Norge valgt å saksøke staten ved Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Ifølge ABC Nyheter gjør Forsvarsdepartementet det klart at det mener dagens metoder for utvelgelse ikke er gode nok. Rutinene i sesjonsordningen er derfor besluttet endret. På et skjema skal ungdom framover kunne krysse av på om de ønsker en individuell vurdering av sin sykdom, funksjonshemning eller skade. (©NTB)

- Vil ikke diskriminere
- Vi ønsker ikke å diskriminere ungdommen. Vi har derfor iverksatt tiltak for å sikre en best mulig seleksjonsprosess som ivaretar både Forsvarets behov og hensynet til individets rettigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet til ABC Nyheter.

- Samtidig vil det være enkelte ufravikelige krav til våre soldater. Dette for å ivareta sikkerheten til både individet og medsoldater. Det er imidlertid viktig å få motiverte ungdommer inn til tjeneste, og ikke å ekskludere noen på feil grunnlag, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere