RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha aldersgrense for omskjæring av gutter

Oslo (NTB): De nordiske barneombudene krever at det innføres en aldersgrense for omskjæring av gutter.

- I Norden finnes det ingen helsemessige grunner til å omskjære friske gutter. Å bli omskåret er smertefullt, irreversibelt og kan i verste fall føre til alvorlige komplikasjoner, sier barneombud Anne Lindboe.

Hvert år omskjæres et ukjent antall muslimske og jødiske guttebarn av religiøse årsaker i Norden. Omskjæringen foretas fra guttene er noen dager gamle og opp til de er ti-tolv år gamle.

Mandag samles de nordiske barneombudene i Oslo for å bli enige om en felles uttalelse for en aldersgrense for rituell omskjæring av gutter. Ombudene mener at omskjæring ikke bør skje før gutten selv forstår de medisinske og kulturelle aspektene ved inngrepet, og dermed kan gi sitt samtykke.

- Rituell omskjæring av et guttebarn er et inngrep på en frisk barnekropp. Inngrepet begrunnes som oftest med religion og tradisjoner. Barneombudets oppgave er å se til at barns beste skal komme i første rekke, selv om det kan innskrenke voksnes rett til å utøve sin religion og tradisjon, sier Anne Lindboe.

De nordiske barneombudene mener at omskjæring av små gutter uten samtykkekompetanse kan være i strid med FNs barnekonvensjonen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere