*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha arrestordre på Gaddafi

Foto: AHMED JADALLAH (Reuters)

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen vurderer å utstede arrestordre på Muammar al-Gaddafi og hans sønn.

16.05.11 13:57

Topplederne i Libya er anklaget for brudd på menneskerettighetene. Nå vil øverste leder for påtalemyndigheten i krigsforbryterdomstolen, Luis Moreno-Ocampo, ha dem arrestert og ført for retten.

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen vil nå undersøke anklagene og vurdere om det skal utstedes en internasjonal arrestordre på Gaddafi.

Krigsforbrytelser
Moreno-Campo vil straffeforfølge Gaddafi og hans sønn for drapene på demonstranter i Libya tidligere i år. De siste månedene har påtalemyndigheten ved krigsforbryterdomstolen avhørt 50 vitner i 11 land. Moreno-Ocampo mener nå å kunne føre bevis for at Gaddafis styrker angrep sivile i deres hjem, skjøt på demonstranter, bombet gravfølger, og satte ut snikskyttere for å skyte mennesker som kom ut av moskeer.

Påtalemakten ved krigsforbryterdomstolen har lenge varslet en arrestordre på Gaddafi, og har jobbet med å samle bevis for at Gaddafi hadde planlagt å drepe demonstranter allerede før mennene hans gikk til angrep på demonstrantene i februar, melder Reuters.

Har bevis
Arrestordren gjelder også Gaddafis sønn Saif al-Islam og lederen for kontraspionasje i Libya, Abdullah al-Senussi.

- Vi har samlet direkte beviser på at ordrene kom fra Muammar al-Gaddafi personlig, beviser for at Saif al-Islam organiserte rekrutteringen av leiesoldater, og direkte bevis for at al-Senussi deltok i angrep på demonstranter, sier Moreno-Ocampo.

De skal ha beviser for at disse tre planla operasjonene og at Gaddafi brukte sin absolutte makt til å gjennomføre forbrytelsene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.