RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha arrestordre på Gaddafi

Foto: AHMED JADALLAH (Reuters)
Sist oppdatert:
Den internasjonale krigsforbryterdomstolen vurderer å utstede arrestordre på Muammar al-Gaddafi og hans sønn.

Topplederne i Libya er anklaget for brudd på menneskerettighetene. Nå vil øverste leder for påtalemyndigheten i krigsforbryterdomstolen, Luis Moreno-Ocampo, ha dem arrestert og ført for retten.

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen vil nå undersøke anklagene og vurdere om det skal utstedes en internasjonal arrestordre på Gaddafi.

Krigsforbrytelser
Moreno-Campo vil straffeforfølge Gaddafi og hans sønn for drapene på demonstranter i Libya tidligere i år. De siste månedene har påtalemyndigheten ved krigsforbryterdomstolen avhørt 50 vitner i 11 land. Moreno-Ocampo mener nå å kunne føre bevis for at Gaddafis styrker angrep sivile i deres hjem, skjøt på demonstranter, bombet gravfølger, og satte ut snikskyttere for å skyte mennesker som kom ut av moskeer.

Påtalemakten ved krigsforbryterdomstolen har lenge varslet en arrestordre på Gaddafi, og har jobbet med å samle bevis for at Gaddafi hadde planlagt å drepe demonstranter allerede før mennene hans gikk til angrep på demonstrantene i februar, melder Reuters.

Har bevis
Arrestordren gjelder også Gaddafis sønn Saif al-Islam og lederen for kontraspionasje i Libya, Abdullah al-Senussi.

- Vi har samlet direkte beviser på at ordrene kom fra Muammar al-Gaddafi personlig, beviser for at Saif al-Islam organiserte rekrutteringen av leiesoldater, og direkte bevis for at al-Senussi deltok i angrep på demonstranter, sier Moreno-Ocampo.

De skal ha beviser for at disse tre planla operasjonene og at Gaddafi brukte sin absolutte makt til å gjennomføre forbrytelsene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere