*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha asylmottak i Hellas

Norsk Folkehjelp har søkt om 16 millioner kroner årlig til det planlagte senteret i Hellas. Les saken - og dagens notiser.

16.09.10 13:05

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


Norsk Folkehjelp har planer om å åpne et asylmottak for 70 enslige mindreårige asylsøkere i Hellas, skriver Klassekampen.

- Vi driver elleve mottak i Norge og har sett på å drive slikt arbeid i Europa. Norsk asylpolitikk blir i stor grad styrt fra Europa ved at det som skjer der, skjer her. Siden 90 prosent av de som søker i Europa kommer via Hellas, er Hellas et nøkkelsted for oss for å bli bedre som politisk aktør og som driftsoperatør, sier flyktningseksjonens leder i Norsk Folkehjelp, Trygve Augestad.

Det planlagte senteret skal ha plass til 70 unge mennesker samt 25-40 ansatte fordelt på tre avdelinger. Aldersspennet er tenkt å være fra 14 til 18 år, hovedsakelig gutter.

I dag er det kun plass til 350 unge på mottak i Hellas, mens det i fjor kom mellom 3.000 og 5.000 unge asylsøkere dit, ifølge avisen.

Norsk Folkehjelp ser ikke bort fra at også andre steder i Europa kan være aktuelle, for eksempel Romania, Bulgaria, Spania og Italia, men har ingen konkrete planer.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet vil ikke kommentere om Hellas-prosjektet kommer med i statsbudsjettet 5. oktober. Han sier imidlertid at Hellas trenger alle positive krefter som kan bidra og at det er nødvendig med samarbeid på europeisk nivå.

- Vi skal se på søknaden fra Norsk Folkehjelp, sier han.

Justisdepartementet jobber på sin side med å etablere to mottak for unge asylsøkere i Kabul og i Nord-Irak. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ingen hastverk i Barentshavet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er ingen grunn til hastverk med å kartlegge ressurser og lete etter olje i Barentshavet.

Stoltenberg og Russlands president Dmitrij Medvedev underskrev onsdag grenselinjeavtalen. Medvedev antydet at Dumaens godkjenning skal synkroniseres med Stortingets behandling, slik at begge land kan ratifisere avtalen i år, skriver Dagens Næringsliv.

Først når begge land har ratifisert avtalen, vil Stoltenberg muligens si noe om når kartlegging og eventuell framtidig utvinning av olje og gass kan starte.

- Jeg skjønner at du spør, men jeg vil ikke svare på det nå. Først når avtalen er endelig godkjent, sier Stoltenberg.

- Vi har forhandlet i 40 år, og har ingen grunn til å forhaste oss, sier han videre.

Han innrømmer at det kan være enorme olje- og gassressurser under havbunnen, men han påpeker at ressursene ligger trygt.

Statsministeren er også klar over at bare det å vedta kartlegging av ressursene og leting etter olje i Barentshavet vil utløse en enorm politisk storm i Norge mellom utbyggingsinteresser, miljøvernere og fiskeriindustrien.

I Russland har Medvedev det enklere med mindre motstand på hjemmebane.

- Russland og Norge bestemmer nå helt suverent om de vil starte petroleumsvirksomhet på sin side, sier Stoltenberg. (©NTB)


Klikk på bildet for å forstørre.Ga konsesjon mens Sp fikk penger

Terje Riis-Johansen (Sp) ga konsesjon til en omstridt vindmøllepark samtidig som Senterpartiet visste at de ville få penger fra Troms Kraft. Les saken - og dagens notiser.

23. november samme år avviste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) klager fra reineiere, to aksjonsgrupper og Miljøvernforbundet på NVEs tildeling av konsesjon til Troms Kraft for bygging av vindmølleparken Fakken på Vannøya utenfor Tromsø.

- Verken statsråden eller den øvrige politiske ledelsen i departementet var kjent med midlene Troms Kraft hadde gitt til Senterpartiet, heller ikke planene om dette. Spørsmål om habilitet var derfor ikke relevant i forbindelse med saksbehandlingen i departementet, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.

Et annet energiselskap, Eidsiva Energi, ga i fjor 500.000 kroner til Senterpartiet. Selskapet fikk i år konsesjon til å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik.

Riis-Johansen sa i forrige uke til NTB at han var ukjent med at Senterpartiet hadde fått penger fra Troms Kraft og Eidsiva Energi.

- Jeg kjente ikke til tilskuddene som ble gitt til Senterpartiet fra Eidsiva og Troms Kraft. Habilitet har derfor ikke vært et tema i behandlingen av saker som angår disse to selskapene, sa Riis-Johansen.

Senterpartiet vedtok i forrige uke å betale tilbake pengene til de to selskapene. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.Jeger fortsatt savnet i Valdres

Beitostølen (NTB): Letingen etter en savnet 70 år gammel jeger på Valdresflya i Oppland fortsatte natt til torsdag uten resultat.

Ved 1-tiden natt til torsdag var mannen fortsatt ikke funnet. Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) opplyste til NTB at letingen skulle fortsette hele natten og at den skulle forsterkes med luftressurser når det blir dagslys torsdag.

70-åringen var på tur sammen med en kamerat og fikk et illebefinnende. Kameraten forsøkte hjerte- og lungeredning, men fikk ikke liv i 70-åringen og valgte derfor å forlate mannen for å søke hjelp.

Etter hvert fikk kameraten varslet redningsetatene og letemannskaper ble satt inn i søket.

- Det er mye buskas i området, og mannen er i tillegg kledd i grønt, noe som ikke gjør det lettere å finne ham, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved HRS.

To redningshelikoptre, et politihelikopter, en politipatrulje, seks hundeekvipasjer fra Norske redningshunder, ti personer fra Røde Kors og fem jegere ble med på letingen onsdag kveld, opplyser operasjonsleder Kai Lyshaugen i Vestoppland politidistrikt.

Politiet ble varslet om saken klokken 14.52. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kvinne alvorlig skadd i trafikkulykke i Østerdalen

Koppang (NTB): En 78 år gammel kvinne ble alvorlig skadd i en trafikkulykke i Østerdalen i Hedmark onsdag kveld.

Kvinnen kjørte en bil på vei sørover og havnet i grøfta før ferden endte mot et tre på riksvei 3 i Stor-Elvdal kommune. En 80 år gammel mann var passasjer.

De to ble sendt til sykehuset på Elverum med det som ble opplyst å være lettere skader. Kvinnen ble senere sendt videre til Ullevål universitetssykehus.

Sykehuset opplyste natt til torsdag at hun hadde alvorlige bryst- og bruddskader og at tilstanden var ustabil.

- Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent, opplyser operasjonsleder Trond Ola Berg i Hedmark politidistrikt.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 18.18. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tente på seg selv da politiet skulle ransake boligen

Oppegård (NTB): En kvinne satte fyr på seg selv og ble kritisk skadd da politiet banket på for å ransake boligen hennes onsdag ettermiddag. Spesialenheten for politisaker er koblet inn i saken.

Politiet banket på kvinnens boligdør i Oppegård i Akershus klokken 14.45 onsdag for å ransake boligen hennes. Da politiet kom inn, låste kvinnen seg inne på badet og satte fyr på seg selv.

- Kvinnen er i 40-årene og er kritisk skadd. Hun ligger på Ullevål universitetssykehus. Tilstanden er ustabil, opplyser operasjonsleder Leif Olav Holten i Follo politidistrikt.

Spesialenheten for politisaker ble rutinemessig varslet etter hendelsen.

- Dette er rutine i alle saker der personer blir skadd i forbindelse med at politiet skal pågripe dem. Vi er glad for at enheten gjennomgår saken, sier politimester Arne Jørgen Olafsen til Dagbladet.no.

Saken skyldtes en stjålet mobiltelefon. Stjør- og Verdal tingrett ba i en rettslig beslutning om bistand til å undersøke kvinnens leilighet. Sim-kortet til den stjålne telefonen var ifølge politiet i kvinnens leilighet, og det var dette kortet politiet skulle lete etter.

- Ettersom dette i utgangspunktet var en bagatellmessig sak, var betjentene på ingen måte forberedt på kvinnens reaksjon. De får nå hjelp til å bearbeide hendelsen, sier Olafsen.

Han opplyser at det ikke er noe som tyder på at kvinnen var innblandet i mer alvorlig kriminalitet enn den stjålne mobiltelefonen. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsøker å redde Norges Miljøvernforbund

Bergen (NTB): Norges Miljøvernforbund trenger 1,5 million kroner innen fredag for å unngå konkurs, men forbundets grunnlegger Kurt Oddekalv tar det hele med ro.

Situasjonen er alvorlig for forbundet. Partiet må skaffe 1,5 million kroner innen fredag for å unngå konkurs. Men en lynaksjon på nettet ser ut til å redde forbundet. Onsdag ettermiddag mente Oddekalv at målet vil bli nådd.

- Vi mangler rundt 350.000 kroner, men med det engasjementet jeg ser nå i mange kanaler, både på Facebook og i form av eposter rundt omkring, så tror jeg dette vil gå bra, sier Oddekalv til Dagens Næringsliv.

Lynaksjonen er igangsatt blant norske elveeiere og villaksforkjempere som i de siste dagene har mottatt kjede-epost med oppfordring om å støtte Oddekalvs forbund.

Blant dem som har gitt penger er tidligere Liverpool-proff, nå laksevaldeiere i Orkla, Vegard Heggem. Han vil ikke si hvor mye han har gitt.

- Jeg synes det er dumt om Norges Miljøvernforbund skulle forsvinne, og har gitt mitt bidrag. Jeg har også distribuert eposten og oppfordringen om å gi til mitt nettverk. Jeg vet at det er mange som setter stor pris på det arbeidet Oddekalv driver gjennom å få fram interessekonfliktene mellom oppdrettslaks og villaks, sier Heggem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.