RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha bred kamp mot piratene

Foto: MANDATORY CREDIT SGT. MATS NYSTROM COMBAT CAMERA / HANDOUT (EPA)
Sist oppdatert:
Bekjempelsen av piratene utenfor Somalia kan ikke løses bare med militær innsats. Også kjernen i problemene må angripes.

Det mener statssekretær Erik Lahnstein i Utenriksdepartementet, som nylig kom hjem fra besøk i kystområdene utenfor Afrika hvor piratene herjer.

- Ekstremt nyttig, sier han om oppholdet.

Under sitt besøk i regionen fikk han innsikt i hvordan landene som rammes jobber for å komme piratvirksomheten til livs.

I dag holdes over 700 sjøfolk på 30 skip som gisler av pirater i Adenbukta og det indiske hav. Tilstandene i farvannet – som dekker et område på størrelse med Europa – er tilnærmet lovløse.

- Situasjonen er helt uholdbar og en trussel mot internasjonal rettsorden, fastslår Lahnstein.

Om lag ett av 20 skip som ferdes i området er kontrollert av norske redere. For å få et inntrykk og kunnskap om utfordringene og forholdene i området, ble Lahnstein sendt til området av UD.

Der den norske debatten i hovedsak har handlet om militær innsats og også henrettelse uten rettssak, mener Lahnstein etter å ha snakket med de lokale myndighetene at problemet må angripes fra flere hold.

Ingen rettigheter til egen kyst
- Norge har stilt med fregatt i 2009 og 2010, og det er aktuelt å sende en ny neste år. Det er all grunn til å trappe opp oppmerksomheten og innsatsen for å bekjempe dette problemet. Men vi må også gå til kjernen av problemet, sier Lahnstein.

- Somalia har i dag ingen rettigheter til farvannet utenfor egen kyst. Vi støtter dem og hjelper dem i arbeidet med dette, som vil gi et grunnlag for arbeidsplasser, sier Lahnstein.

Med såkalt eksklusive økonomiske rettigheter kan Somalia kontrollere sine egne kystressurser slik Norge gjør med fisk og olje i Norskehavet. Men det er flere land enn Somalia som terroriseres av piratene. Lahnstein besøkte blant annet Seychellene, som gir nordmenn flest assosiasjoner til et ferieparadis.

- Dette er det største samfunnsproblemet på for eksempel Seychellene. Foreløpig går turistindustrien på land fri for piratvirksomhet, men det er en stor frykt for at piratene også kommer til å ta gisler på land. Nå installeres overvåkningsutstyr i farvannet og kystvakten styrkes. Det jobbes også med et handlingsprogram i regionen. Utveksling av informasjon mellom landene, bygging av fengsler og rettssaler og overføring av fanger er noe av det de jobber med, forteller Lahnstein.

Ni av ti frigis
I dag frigis ni av ti pirater omtrent samtidig som de blir huket.

- Sånt gir liten avskrekkende effekt. Derfor er det viktig å få stilt piratene for domstolene, poengterer Lahnstein.

Norge er en av mange bidragsytere til dette arbeidet. I tillegg til det militære bidraget er det også overføringer av penger. Norge er inne med 200 millioner kroner, både til konkrete oppgaver og mer generelle tiltak i regionen.

- Vi gir penger gjennom et FN-fond som brukes til anti-sjørøvertiltak, forteller Lahnstein.

Håpløse forhold
Under oppholdet fikk han på nært hold sett hvor håpløse forhold piratene lever under. Forholdene sier noe om hvor dårlige alternativer piratene har til å finne et levebrød.

- Piratskipet var åtte meter langt, uten toalett og maten ble laget i et ombygd oljefat. Her bodde det 10-12 pirater og det gjør de i en eller to måneder av gangen. Det er ekstremt primitive forhold, og sier noe om hva de er villig til å utsette seg for for å tjene store penger. Det gjør også at bakmennene ikke har noen problemer med rekrutteringen, legger Lahnstein til.

Han besøkte også et fengsel på Seychellene, men han fikk ikke sjansen til å snakke med noen av de 50 piratene som satt der. Til det var sikkerhetsnivået for lavt.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere