*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha Breivik tvangsinnlagt

Foto: (Politiet)

De nye sakkyndige i terrorsaken vil ha Anders Behring Breivik tvangsinnlagt for å kunne vurdere hans mentale tilstand.

25.01.12 15:20

I et brev til Oslo tingrett svarer psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas at de ønsker Breivik innlagt på sykehus for å kunne gjennomføre det pålagte arbeidet med en ny rettssakkyndig rapport, melder VG Nett.

Oslo tingrett sendte før helgen et brev til alle de fire rettsoppnevnte psykiaterne i saken og ba om deres oppfatning av en eventuell tvangsinnleggelse av Breivik. Synne Sørheim og Torgeir Husby skrev den første rapporten om Breivik og konkluderte med at han var og er psykotisk. Etter det NTB får opplyst, svarte de retten at de ikke hadde noen bestemte meninger om spørsmålet all den tid Anders Behring Breivik velvillig hadde gått med på å møte dem da de gjennomførte sine undersøkelser i fjor høst.

Etter at Oslo tingrett 13. januar avgjorde at Tørrisen og Aspaas skulle utarbeide en ny rapport, har Breivik avvist å samarbeide med dem.

Breivik nekter foto og vil ikke holde tale

Mandag 6. februar vil bli det siste fengslingsmøte av Breivik før rettssaken mot ham starter 16. april. Det vil også bli det andre rettsmøte som er åpent for publikum og presse.

Under forrige fengslingsmøte, 14. november i fjor, forsøkte Breivik å holde en tale til de fremmøtte, spesielt rettet mot de etterlatte og overlevende. Tingrettsdommer Torkjel Nesheim var imidlertid snar med å avbryte 32-åringen, som under møtet presenterte seg som «militær kommandør i den norske motstandsbevegelsen og ridderjustitiarius i Knights Templar Norge og Knights Templar Europa» og slo fast at han ikke anerkjente Nesheims habilitet som dommer.

Ifølge Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, har 32-åringen ingen planer om å tale til de fremmøtte denne gangen.

– Så langt jeg kjenner til, skal han ikke planlegge noe slikt. Han forbereder seg nå først og fremst til selve hovedforhandlingen, sier Lippestad til NTB.

Breivik jobber med en omfattende forsvarstale som han vil holde under rettssaken.

Vil ikke fotograferes

Breivik har også gjort det klart at han ikke ønsker å fotograferes i forbindelse med fengslingsmøtet.

– Han har ikke oppgitt noen grunn for det, men han er veldig klar på at han ikke vil bli tatt bilde av, sier Lippestad.

Politiet vil be om 12 nye uker i varetekt for Breivik. Siden forrige fengslingsmøte er brev-, besøks- og medieforbudet opphevet, og politiet vil ikke be om nye restriksjoner. Politiet vil heller ikke be om at fengslingsmøtet skal foregå via videooverføring fra fengselet, slik de ba om sist, opplyser kommunikasjonsrådgiver Roar Hansen i Oslo politidistrikt til NTB.

Lippestad sier det ikke er noen spesielle temaer eller krav de vil ta opp under det kommende fengslingsmøtet.

– Nå som brev-, besøks- og medieforbudet er opphevet, så det er ingen prinsipielle spørsmål vi trenger å ta opp nå, sier han.

Kartlegger

Under det første åpne fengslingsmøte 14. november var det stor pågang for å få se mannen som drepte 77 personer under terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli i fjor. Rundt 500 personer møtte opp til fengslingsmøtet, deriblant 21 fornærmede og 155 pressefolk fra inn- og utland. Flere publikummere stilte seg i kø fra tidlig morgen av for å sikre seg de avsatte plassene.

Sorenskriver Geir Engebretsen sier retten er usikker på hvor stor interessen vil være denne gangen.

– Vi er i ferd med å kartlegge dette nå. Vi har henvendt oss til bistandsadvokatene for å høre hvor mange av de fornærmede som kunne tenke seg å være til stede. Vi har også sendt ut akkrediteringsskjema til norsk og internasjonal presse, sier Engebretsen til NTB.

Sist gang hadde tingretten holdt av fem saler til de mange interesserte. Denne gangen vil retten kun klare å holde av fire saler på grunn av den pågående ombyggingen i andre etasje i tingretten. Hele etasjen bygges om i forbindelse med terrorrettssaken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.