Vil ha dødshjelp til barn

Foto: LAURENT DUBRULE

Uhelbredelig syke mindreårige skal kunne få hjelp til å dø, mener belgiske politikere.

13.02.14 15:31

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke):Nasjonalforsamlingen er torsdag ventet å godkjenne en utvidelse av loven om dødshjelp.

Uhelbredelig syk, store smerter, ingen behandlingsmulighet.

Det er forutsetningene Belgia har lagt inn i loven som åpner for at en mindreårig skal kunne få hjelp til å dø. Nasjonalforsamlingen i Brussel skulle torsdag ettermiddag stemme over lovteksten, og den var ventet å bli vedtatt.

Men selv om et stort flertall av innbyggerne i et liberalt Belgia sier de støtter en utvidelse av loven om dødshjelp, har det vært hard debatt og motstand mot forslaget.

Hellig liv
Mens lovens forkjempere ser det som «den ytterste humane gest», frykter den katolske kirken i Belgia at døden er i ferd med å trivialiseres.

- De kan ikke drikke før de er 16. De kan ikke røyke før de er 16. De kan ikke stemme før de er 18. De kan ikke gifte seg før de er 18. Men når vi snakker om liv og død, så kan de bestemme? Det henger ikke sammen, sier kristendemokraten Els Van Hoof til den amerikanske radiokanalen NPR.

Også en gruppe barneleger har bedt de folkevalgte stemme nei. De mener sårbare barn kan bli presset til å ta et umulig valg.

Andre land
Kirkens bønne- og fastedag til tross: Belgia ligger an til å bli det andre landet i verden som tillater dødshjelp for uhelbredelig syke barn. Og i motsetning til førstelandet Nederland blir det ingen nedre aldersgrense.

- Barn er i stand til å ta en slik avgjørelse, spesielt de som er kronisk syke, sier spesialisten Dominique Lossignol ved kreftklinikken Bordet til nyhetsbyrået AFP.

- Vi kan ikke kontrollere alle typer smerte, sier han.

Venter ikke mange
Belgia gjorde dødshjelp lovlig for voksne over 18 år i 2002, og i 2012 fikk 1.432 personer hjelp til å dø. Det utgjorde 2 prosent av alle dødsfallene, ifølge AFP, men ekspertene venter ikke mange søknader på vegne av barn.

Det vil kreve et ønske fra foreldrene og godkjenning fra leger og psykologer om mindreårige skal få dødshjelp.

Barnet må være «i en håpløs medisinsk situasjon med konstant og uutholdelig lidelse som ikke kan lindres», og som vil føre til døden innen kort tid. Belgierne legger også inn i lovteksten at barnet skal være i stand til å forstå avgjørelsen og være bevisst hva dødshjelp betyr. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag