RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Vil ha enda strengere røykelov

Sist oppdatert:
Flere må slutte å røyke, mener LHL. Les flere notiser her.

Oslo (NTB): Norge bør gjøre som Finland og gå inn for å bli fullstendig røykfritt, mener Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Norge får stadig færre røykere og særlig har andelen blant de unge falt de siste årene, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men det er ikke nok at én av fem mellom 16 og 74 år røykte daglig i fjor og at 6

prosent i samme aldersgruppe snuste daglig. Andelen må bli enda lavere, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL til Vårt Land.

- Vi har et jevnt godt arbeid, og kan i dag blant annet gå i butikken uten at tobakk ligger synlig ved kassen. Men politikerne både kan og bør føre en enda mer restriktiv politikk mot nikotin. Dette er et av de virkelig store folkehelseproblemene. Alle de store, alvorlige folkesykdommene i Norge, det vil si hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer og kreft, har bruk av røyk og snus som meget viktige årsaker, sier Jahren.

Han oppfordrer norske myndigheter til å sette seg et lignende mål som Finland. Finland har innført verdens strengeste røykelov og skal innen 2040 være røykfritt.

Hvis Norge hadde vært tobakksfritt i et helt år, ville staten ha gått glipp av 8 milliarder kroner i inntekter.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har overfor Vårt Land ikke hatt anledning til å svare på LHLs utfordring. (©NTB)

- Helsesøstre kan oppdage vold mot barn tidligere

Oslo (NTB): Helsesøstre utgjør en viktig del av helsepersonellet som kan oppdage barnemishandling på et tidlig stadium, mener Norsk Sykepleierforbund. Forbundet mener Norge trenger flere helsesøstre.

- Helsesøstrene kan oppdage mishandling mye tidligere enn barneavdelingene og legevakten. Når barna havner der, kan volden ha pågått i flere år, sier forbundets leder Lisbeth Normann til Vårt Land.

Forbundet mener det trengs flere helsesøstre i helsevesenet.

Ifølge Helsedirektoratet bør det være én helsesøster i full stilling per 400 elever. Ifølge direktoratet vil helsesøstrene da gjøre jobben sin på en tilstrekkelig måte. Men Sykepleierforbundet har regnet ut at det i dag kun er én helsesøster per 800 elever.

Størst mangel på helsesøstre er det ved helsestasjonene. Der er det nok helsesøstre til å dekke bare 15 prosent av behovet, ifølge forbundet. I skolen er det nok helsesøstre til å dekke 36 prosent av behovet.

Helsesøstertjenesten er pålagt kommunene ved lov.

- Men mange kommuner tvinges til å bryte loven hver eneste dag. De har altfor få helsesøstre, men samtidig mangler de midler til å gjennomføre et løft, sier Normann.

Hun mener regjeringen har manglende vilje til å styrke helsesøstrenes stilling. (©NTB)

Du kan bli tjukk av å sove med lyset på

For mye lys i rommet om natta, kan føre til vektøkning, viser amerikansk forskning.

Selv moderat lys i soverommet kan føre til 50 prosent mer vektøkning enn for dem som sover i mørket, viser forsøk på mus over en åtte uker lang periode, utført ved Ohio State University.

De amerikanske forskerne tror lyset om natta resulterer i stoffskifteproblemer som påvirker appetitten.

- Selv om det ikke var noen forskjell i aktivitetsnivå eller daglig matinntak, ble musene som levde med lyset på om natta fetere enn de andre, sier Laura Fonken som har ledet arbeidet med forskningsrapporten.

- Det var noe med lyset om natten som gjorde at musene i vår undersøkelse ønsket å spise til gale tider for skikkelig å kunne fordøye maten, sier professor Randy Nelson.

Dersom resultatene blir overført til mennesker, virker det som om spising sent på kvelden utgjør en særlig risiko med tanke på overvekt, sier Nelson.

Undersøkelsen er gjengitt i siste utgave av tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. (©NTB)

Nordmann døde av hjertestans på Gran Canaria

Las Palmas (NTB): Nordmannen som søndag morgen ble funnet død utenfor et hotell på Gran Canaria, døde av hjertestans.

Den foreløpige obduksjonsrapporten var klar mandag, melder VG Nett.

- Vi er sikre på at mannen døde på grunn av en hjertefeil, sier førstebetjent Antonio Ortiz i det lokale politiet.

Den 23 år gamle nordmannen fra Rogaland hadde dratt til Gran Canaria med familien for å feire foreldrenes sølvbryllup. Han ble søndag morgen funnet død på en gangvei på baksiden av hotellet Green Beach i Patalavaca på sørsiden av øya.

Det var familien som fant ham. De var bekymret fordi han ikke hadde kommet tilbake til hotellet. De gikk inn på rommet hans. Derfra så de ham ligge livløs på bakken seks etasjer lenger ned.

- Det har beklageligvis gått mange rykter. Både om høyt fall fra hotellet og om at han skal ha blitt utsatt for noe kriminelt. Dette stemmer ikke. Nordmannen led en naturlig død, sier Ortiz. (©NTB)

Kortvarig glede for pistolraner i Oslo

Oslo (NTB): En mann væpnet med pistol ranet natt til tirsdag en kiosk i Oslo. 18 minutter senere ble han tatt av politiet.

Politiet fikk klokken 0.48 melding om at Deli de Luca på Holbergs plass var blitt ranet.

- Gjerningspersonen hadde brukt en pistol til å true betjeningen med. Han fikk med seg utbytte i en Deli de Luca-pose og forsvant fra stedet, opplyser operasjonsleder Sven Martin Ege i Oslo politidistrikt.

Politiet kastet seg ut i Oslo-natten og sporet raskt opp raneren.

- Etter 18 minutter ble han pågrepet i Ullevålsveien. Han var da i besittelse av ransutbyttet, opplyser Ege.

Den ansatte på kiosken ble ikke fysisk skadd og ble etter ranet ivaretatt og fulgt opp av arbeidsgiveren. (©NTB)

Dødsulykke i Molde

Molde (NTB): En motorsyklist omkom mandag kveld i en utforkjøring ved Bolsøybrua i Molde i Møre og Romsdal.

- En person omkom i en utforkjøring med motorsykkel, opplyser operasjonsleder Odd Nygård i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Ingen andre personer var involvert i ulykken. Ulykken skjedde ved Bolsøybrua på fylkesvei 64 i Molde kommune.

Årsaken til utforkjøringen var natt til tirsdag ukjent.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 22.57. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere